Mananci sanatos

Dieta hipoglucidica – Despre diete si efectele lor (3)

Dieta hipoglucidica este urmatoare pe lista dietelor analizate.

Pentru ca in ultima vreme discutiile despre diete sunt din ce in ce mai dese am zis sa ma bag si eu in vorba si sa mai scriu ceva despre ele si efectele lor. Am ales dieta hipoglucidica.

Potrivit multor autori una din dietele importante este dieta bazata pe reducerea aportului de glucide. Aceasta dieta este de multe ori prost inteleasa si exclude din alimentatia zilnica un numar de legume si aprope toate fructele, chiar daca in mod normal exclude si produsele bogate in amidon sau zaharuri inalt procesate. Acest lucru se bazeaza pe doi parametri  utilizati  in diverse studii: incarcatura glicemica si indexul glicemic. Pentru acesti parametri nu exista o limita universal acceptata sau impusa de un organism international recunoscut.

Totusi exista destule studii care arata ca reducerea aportului glicemic poate fi de ajutor celor care doresc sa scada in greutate, au probleme legate de metabolismul insulinic, doresc tinerea sub  control a diabetului sau au probleme cardio-vasculare.

De exemplu un domeniu de granita in studiile ultimilor ani este evaluarea nivelului de concetratie a AGE sau produsi de glicare avansata a proteinelor care, conform multor studii, au un efect major in degradarea vietii pacientilor si in special al celor afectati de diabet. Practic AGE sunt produsi rezultati in urma combinarii proteinelor cu diverse zaharuri  in organism sau in afara organismului, in alimente supuse preucrarii la temperaturi mari.  AGE protein glycationMasurarea concentratiei AGE in piele poate fi un marker pentru studiile anti-aging sau pentru a indica nivelul de risc cardio-vascular.

O incarcatura glicemica mare sau index inalt reprezinta conform multor studii un indicator de risc cardio-vascular, fiind mai important in cazul femeilor.

Caile de a asigura o dieta hipoglucidica sunt multiple. Una din aceste cai este asigurarea unui aport de carbohidrati mai inalt, obtinuti din plante cu continut de fibre mare, si scaderea aportului de produse din clasa zaharurilor inalt procesate. Aceasta cale s-a observat ca reduce riscul cardio-vascular la pacienti

Dietele, asa zis populare, de multe ori exclud legume, cum ar fi morcovul, datorita indexului glicemic mare. Totusi morcovii au o incarcatura glicemica redusa si o cantitate de nutrienti si fibre importante pentru organism. Aceste excluderi nu sunt sustinute de studii clinice si nu au o baza stiintifica.

Poate cel mai important efect pe care il are dieta hipoglicemica este acela de a sprijini orientarea catre o dieta echilibrata bogata in produse putin procesate, legume si fructe in special.

Dieta hipoglucidicaAsa cum am incheiat si celelalte postari – echilibrul in alegerea alimentelor, orientarea catre o alimentatie mai bogata in vegetale si eliminarea pe cat posibil a produselor inalt procesate (zahar rafinat, amidon, faina alba etc) reprezinta modul cel mai aproape de ideal de a ne hrani.

0 comments on “Dieta hipoglucidica – Despre diete si efectele lor (3)Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield