Harak Osbao este unul din preparatele care te fac sa iti doresti ca macar o singura data in viata sa ajungi intr-o tara din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord unde sa incerci mancaruri specifice pline de arome.
Din pacate zilele acestea sunt pline de stiri negre din zona. Siria este in stare de razboi de multa vreme si trupele guvernului Assad pe o parte si gruparea ISIS pe alta parte distrug aceasta tara atat de plina de istorie si frumusete. Ca orice om care simte ca este nevoie sa ii ajute pe cei aflati in situatii critice si Yotam Ottolenghi, unul din cei mai cunoscuti sefi din UK, a decis sa participe la o actiune de strangere de fonduri pentru Siria, actiune numita #cookingforsyria.
Ottolenghi a propus trei retete pentru o carte de bucate cu specific oriental. Pe langa aceasta carte a avut loc si un dineu in care fiecare chef a participat cu preparatele lui si banii stransi vor si acestia la randul lor varsati in contul pentru ajutorarea sirienilor.
Unul din preparatele lui Ottolenghi m-a atras deoarece are un nume exotic, Harak Osbao, care tradus din limba araba ar insemna “si-a ars degetele”. Acest nume explica cat de tentanta este combinatia propusa din moment ce nu poti astepta sa se raceasca si ajungi sa iti arzi degetele pentru a manca o bucatica din ea.
Harak Osbao este o combinatie de paste tip fetuccine cu linte, cu sirop de rodii, cu seminte de rodie si sos de tamarind. Este o subtila combinatie de arome si culori.
Spre deosebire de Ottolenghi nu am avut tamarind ca fruct si atunci am folosit sos de tamarind dizolvat in 200 ml de apa.
Am inceput prin a rupe pastele fettuccine si intr-o cratita le-am prajit la foc mic-mediu, fara ulei, 1-2 minute pana s-au rumenit usor. Le-am pus intr-un bol separate.
In aceeasi cratit am pus doua linguri de ulei de masline e.v. si ceapa taiata foarte fin si am lasat-o pe foc mic-mediu pana s-a rumenit putin. Le-am pus intr-un bol separat si pe acestea.
Am sarit, asa cum am spus, peste etapa pregatirii sosului de tamarind din cauza ca nu am gasit fructul ca atare. Am dizolvat 40 g de sos concentrat in 200 ml apa.
In cratita folosita déjà pentru paste si pentru ceapa adaug stock de legume si aduc la fierbere lichidul. Adaug apoi lintea verde, pe care o aveam. Ottolenghi a folosit linte rosie. Am lasat lintea pana s-a inmuiat, cam 20 de minute.
Am adaugat apoi fettuccine-le, tamarindul, siropul de rodie, cam 150 ml apa daca amestecul este prea uscat, sare si piper cat doriti. Se lasa pe foc cam 8-10 min pana cand pasta este moale si lichidul in mare parte absorbit. Se lasa sa se odihneasca cam 10 min perioada de timp in care mai mult lichid este absorbit.
Intr-o cratita mica, separat, am prajit usturoiul pana s-a rumenit putin. Luat de pe foc se adauga putin patrunjel.
Intr-un bol mare se pune amestecul de fettuccine si linte sip e deasupra se pune un amestec de sumac, ceapa prajita, usturoi prajit cu patrunjel si seminte de rodie. Se serveste cald cu felii de lamai tiate sip use pe margine.
Ingrediente:
40 g sos de tamarind concentrate in 200 ml apa
250 g fettuccine rupte bucati 4-6 cm
2 cepe rosii medii taiate felii subtiri
11/2 l stoc de legume (preparat proaspat)
350 g linte verde
2 linguri de sirop de rodie
Sare, piper
6 catei de usturoi tocati marunt
30-40 g patrunjel verde
Seminte de la o rodie nu prea mare
2-3 lingurite sumac
2 lamai taiate felii
0 comments on “Harak Osbao – Cooking for Syria”Add yours →