risotto cu fenicul

Risotto cu fenicul si ciuperci

Risotto este unul din felurile mele preferate de mancare si cum nu am combinat pana acum ciupercile si feniculul in risotto am zis ca timpul pentru ceva nou si am creat risotto cu fenicul si ciuperci.

Daca serviti alaturi de risotto cu fenicul si ciuperci trase la tigaie in unt brun iese ceva de vis.

Risotto am facut de mai multe ori si de aceea am pornit sa il fac primul. In paralel am pregatit separat ciupercile cu fenicul. Risotto a fost facut in stil clasic. Stoc de legume adugat treptat peste orezul din cratita. Asteptati in fiecare etapa sa se consume stocul si in ultima etapa se adauga vin alb sec pentru un gust special.

Nu este nimic special in risottot dar combinatia cu fenicul si ulei infuzat cu trufe ridica savoarea risotto cu fenicul si ciuperci la rang de mancare deosebita.

In cazul in care se doreste un gust de fenicul mai pronuntat se porneste pregatirea amestecului de ciuperci si fenicul cu seminte de fenicul sfaramate in mojar. Daca aroma de fenicul nu o doriti prea puternica puteti lasa semintele si sota amestecul fara ele.

Pentru risotto am folosit cam trei linguri de ulei de masline extravirgin pentru a incepe cu ceapa care de fapt este salota in acest caz si este baza de la care se pleaca. Se lasa salota taiata marunt sa se inmoaie si apoi se aduaga orezul, in cazul de fata orez integral. Se amesteca orezul cu ulei cam doua-trei minute pana devine sticlos. Totul are loc pe foc mediu avand grija sa nu ardem orezul. Se adauga apoi stoc de legume (e bine sa il preparati in casa). Stocul se adauga treptat pe o perioada de cam 30 de minute. Cam 4-5 portii de stoc. In ultima portie se adauga o jumate de pahar de vin alb sec pus in stocul fierbinte. Foarte important-Stocul de legume trebuie sa fie permanent fierbinte.

In paralel se poate pregati amestecul de fenicul si ciuperci. De preferat este sa aveti ca ciuperci, hribi sau shiitake. In cazul meu eu am folosit champignon brune. Am taiat marunt o ceapa galbena nu prea mare si am lasat-o in ulei de masline infuzat cu trufe si putin unt, la foc mediu pana s-a inmuiat. Impreuna cu ceapa am pus si semintele de fenicul sfaramate. Am adaugat apoi feniculul taiat felii subtiri si l-am lasat cam 2-3 minute. Apoi am adaugat ciupercile curatate si taiate felii. Le-am calit in asa fel incat sa nu se inmoaie prea tare. Amestecul l-am adaugat peste risotto care mai avea inca putin lichid din ultima transa de stoc. Am amestecat totul si am luat de pe foc. In risotto astfel pregatit am adaugat cam 5 linguri de parmesan ras, o lingura de unt si am amestecat. Italienii ii spun mantecatura.

Am servit risotto cu felii de ciuperci trase in unt brun. Unt brun fiind de fapt unt pus in tigaie si lasat sa capete o culoare putin maronie. Peste acest unt am pus felii de ciuperci pe care le-am lasat cam doua minute pentru a fi totusi crocante.

Ce a iesit s-a terminat urgent. Nu trebuie sa va explic de ce.

Ingrediente:

Unt portionat in 3 bucati de cam 25-30 g fiecare

Ulei de masline extravirgin 3 linguri

Ulei de masline extravirgin infuzat cu trufe (#LidlRomania) 2 linguri

Ciuperci champignon brune 400g (taiate felii)

Fenicul bulb 150g

Seminte de fenicul o lingurita sfaramate

Ceapa galbena medie 1 bucata

Salota medie 1 bucata

Orez integral 300g

½ cana vin alb sec

5 linguri parmezan

0 comments on “Risotto cu fenicul si ciuperciAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield