Vsilopita

Vasilopita, prajitura Sfantului Vasile Greek style

Vasilopita a fost o alegere de sarbatori din doua motive. Primul motiv este interesul meu pentru retete mediteraneene. Al doilea motiv este legat de faptul ca este o prajitura specifica inceputului de an si cum nimeni pana acum nu am auzit sa o fi facut, printre cunostiintele mele, am zis de ce sa nu fiu eu primul.

Vasilopita este o prajitura simpla, un fel de pandispan, dar in care vei gasi suc de portocala si coaja de portocala care ii dau o aroma care te face sa o termini pe toata intr-o inghititura. Aceasta reteta a fost preluata de pe My Greek Dish, un blog cu retete grecesti.

Vasilopita este o prajitura care poate fi facuta in multe feluri in Grecia. Fiecare familie are oarecum propria sa reteta. In multe locuri este facuta folosind aluatul pentru tsoureki. Tsoureki este o paine dulce specifica sarbatorilor de iarna, ceva in genul cozonacului de la noi. Aceasta varianta de reteta propusa de Eli K. Giannopoulos, este reteta folosita in familia sa de aproximativ 30 de ani.

Pentru o caliatate cat mai buna a prajiturii trebuie ca untul sa fie la temperatura camerei, moale si zaharul care se adauga se amesteca cu untul pana in momentul in care acesta aproape arata ca frisca si zaharul s-a dizolvat. Asta e partea cea mai grea dar ajuta ca prajitura sa fie pufoasa si fina. Se vor separa albusurile de galbenusuri pentru oualele folosite. Se dauga galbenusurile unul cate unul si dupa adaugarea fiecaruia din ele se amesteca bine pana oul este complet incorporat.  Se adauga apoi extractul de vanilie, ½ cana suc de portocale, coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie, 100 g iaurt grecesc. Se omogenizeaza totul foarte bine.

Albusurile sunt batute bine asa cum ar fi nevoie pentru bezele astfel incat spuma sa fie tare.

Componentele uscate sunt cernute intr-un vas separat. Faina, praful de copt si sarea sunt adaugate apoi peste componentele umede in urmatoarea ordine. !/3 din faina se adauga si se incorporeaza cu ajutorul unei spatula. Daca folositi mixerul prajitura nu va mai fi pufoasa. Apoi adaugati 1/3 din spuma de albus. Adaugati in acelasi fel componenetele, cate o treime din fiecare, pana la sfarsit.

Pentru a coace Vasilopita incalziti cuptorul la 200 C puneti amestecul intr-o forma de copt rotunda in care ati pus o hartie pentru copt si asezati forma pe raftul de jos al cuptorului. Reduceti temperature la 150 – 160 de grade pentru cuptoarele cu convectie sau 175 C pentru cuptoarele normale. O lasati sa se coaca cam 50-60 de min. facand proba cu scobitoarea pentru a vede daca este coapta.

Se lasa sa se raceasca si se pune pe un suport pentru a turna glazura. Glazura a fost facuta amestecand zahar pudra cu trei linguri de apa fiarta si o lingura de apa de flori de portocal. Se amesteca bine cu o spatula pana se obtine o pasta alba, fina si lucioasa care apoi este turnata peste prajitura. De obicei se scrie si anul care a inceput pe glazura. Daca doriti sa pastrati traditia nu uitati sa infigeti o moneda in prajitura inainte de a pune glazura

Eu am folosit reteta la jumatate comparativ cu cea originala.

Ingrediente:

190 g unt

200 g zahar brun

3 oua (separat albusul de galbenus)

1/4 pana la 1/2 canasuc de portocale (functie de cat doriti sa se simta aroma)

100 g iaurt grecesc

1 lingurita extract natural de vanilie

375 g faina

3 lingurite praf de copt + 3/4 lingurita sare

Glazura:

1 1/2 cana zahar pudra (aproximativ 250 g)

2 linguri apa fiarta

1 lingura apa flori de portocal

0 comments on “Vasilopita, prajitura Sfantului Vasile Greek styleAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield