Miel kleftiko

Miel kleftiko – aroma Greciei adusa in casa ta

Miel kleftiko este o varianta simpla, foarte aromata si gustoasa pentru masa de Paste sau in orice ocazie iti doresti un preparat cu carne de miel.

Miel kleftico este una din mancarurile specifice bucatariei grecesti. Este  foarte simplu de preparat si este si  sanatos. Fiindca bucataria mediteraneeana este una din preferintele mele, impreuna cu cea indiana formand dupa mine bucataria perfecta,  am ales miel kleftico pentru aceasta sarbatoare de Paste. Am ajuns intamplator la aceasta reteta trecand de pe un site pe altul citind tot felul de retete am ajuns la Grate British Chefs  si acolo am dat peste reteta propusa de bloggerul culinar Food Urchin. Cum informatia este bine sa fie verificata din trei surse am cautat mai departe si am mai gasit un site al primului Master Chef din Grecia, Akis Petretzikis, si de aici am mai luat un mic pont. Cel mai interesant a fost ca am avut ocazia sa vad o reteta foarte apropiat de miel kleftiko si la Chef Hadean. Se pare ca am gasit o varianta castigatoare totusi.

Dar sa va spun cum decurg ostilitatile. Se pleaca de la o bucata de pulpa de miel. Cam 1.5 – 2 kg cu tot cu os. Se spala bine si se pune intr-o punga impreuna cu o lingura si jumatate de oregano (eu am folosit uscat), o lingura plina cu rozmarin (de preferat verde si tocat bine), un sfert de lingurita de scortisoara macinata si cam 4 linguri de ulei de masline e.v.. Peste toate astea se pune sucul si coaja de la o lamaie (eu am folosit lime fiindca este mai aromata). Am agitat bine punga sa fie carnea acoperita bine de amestecul de mai sus si apoi l-am lasat sa se linisteasca peste noapte (minim 3-4 ore).

A doua zi se ia cam un  kilogram de cartofi si optional un ardei rosu, se taie in bucati mari. Cartofii wedges sau daca sunt cartofi noi (cum a fost cazul meu) se pot taia in maxim sfeturi si ardeiul in cuburi mari. Se face un pat din ele pe hartia de copt asazata mai inainte in tava in forma de cruce. Peste acest pat se aseaza pulpa de miel taiata astfel incat sa poata fi inchisa ca intr-un fel de punga facuta din hartia de copt. Se strang marginile hartiei astfel incat sa formeze o punga si se lasa un colt putin deschis pentru a iesi aburul. Inainte de a face aceasta punga peste pulpa si patul de legume se toarna niste ulei de masline si se mai stoarce o jumatate de lamaie.

Acum totul se poate lasa la 140 C pentru cam 5 ore si cam 20-30 de minute cu punga desfacuta pentru a se rumeni frumos la sfarsit.

Cam asta e minunatul miel kleftiko si nu va imaginati cum poate sa miroasa in casa dupa ce il scoateti din cuptor.

Ingrediente:

1.5 – 2 kg pulpa de miel (taiata in portii)

1 ½ lingura oregano uscat sau 2 linguri  verde tocat marunt

1 lingura rozmarin (verde tocat marunt)

¼ lingurita scortisoara

1 ½ lamaie (suc si coaja)

Sare, piper dupa gust

1 kg cartofi taiati

1 ardei rosu mare

Ulei de masline e.v. 6-7 linguri impartite in doua

0 comments on “Miel kleftiko – aroma Greciei adusa in casa taAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield