A face paine – un gest antic, mistic sau normal

Jump to recipe

Inca din cele mai vechi timpuri a face paine sau mai bine zis a coace paine a insemnat un gest fundamental care a fost baza dezvoltarii umane.

Initial era considerat chiar un gest mistic a carui simbolistica era echivalent cu a da viata. Pentru majoritatea comunitatilor painea este elementul central in religie si unul din simbolurile fecunditatii. Toate marile culturi ale lumii aveau ca elemente de baza in simbolistica lor paine si vinul. Aceleasi doua elemente in religia crestina reprezinta trupul si sangele lui Isus.

Procesul producerii painii a trecut de la imaginea magica la necesitatea asigurarii minimului necesar supravietuirii. Imperii au cazut deoarece nu au putut sa asigure minimum necesar de paine. Revolutii au avut loc findca oamenii nu aveau paine de toate zilele sa o puna pe masa pentru familie. Pentru multi a face paine este inca un proces magic dar daca incerci iti dai seama ca nu e chiar o mare filozofie.

Pentru mine pana am ajuns sa fac prima paine a fost un drum foarte greu. Nu credeam ca voi fi capabil sa fac asta pana cand nu am incercat. Acum deja vad totul ca fiind ceva normal chiar incerc noi retete asa cum este cazul acestei retete.

Eu am ales varianta sa folosesc drojdie de bere vie. Este cea pe care o gasiti la magazin sub forma de cuburi. Probabil ca unii dintre cei care fac paine folosind maia sunt oripilati auzind ca folosesc drojdie dar sunt curios cati dintre ei stiu ca de fapt si ei folosesc tot drojdie. Fiindca maiaua este tot drojdie dar este o drojidie salbatica care se formeaza din miceliile care plutesc in aer si mediul hranitor format d efaina si apa pe care il oferi prin borcanul in care iti cultivi maiaua. Cele doua tabere sunt ceva cam in genul evreii si palestinienii care la baza provin din aceeasi tulpina dar care s-au separat acum mii de ani si acum se bat unul cu celalalt dar nu spun ca sunt sa zicem “veri”

Eu am ales varianta doemsticita si crescuta in mediu controlat a drojdiei de bere de la “Secretul bunicii”. Cred ca este cea mai buna varianta de drojdie existenta pe piata, la noi, in acest moment.

0 comments on “A face paine – un gest antic, mistic sau normalAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield