Inghetata este simbolul verilor toride si bucuria tuturor atunci cand cauta sa se racoreasca. Amestecul de lapte, zahar si fructe sau alte arome este un desert pentru orice moment al anului.
Inca de acum cam 3000 de ani chinezii preparau ceva, un amestec, de gheata pastrata din timpul iernii sau adusa de pe munte cu fructe strivite sau suc de fructe. Mai aproape de vremurile noastre, Marco Polo povestea despre metoda chinezeasca de face inghetata folosind un amestec de zapada si salpetru pentru vasele in care era un amestec de lapte si fructe, racindu-le in felul acesta pana la congelare.
Acum cam 400 de ani persanii aduceau gheata din munti sau o pastrau din timpul iernii in asa numite ghetarii. Gheata era amestecata cu apa de trandafiri, taietei foarte subtiri si formau baza a cea ce se numea Faludeh. In amestec mai intrau si sofran, fructe si alte arome si era un preparat servit la mesele regale. Grecii si romanii aveau si ei ghetarii pregatite si la mesele nobililor era servit acest amestec de fructe sau sirop de fructe si gheta. De exemplu era cunoscut faptul ca Nero trimitea oameni sa aduca gheata din Alpi sau de pe Etna si o pastra pentru a o amesteca cu miere si suc de fructe pentru petrecerile date vara.
Undeva prin secolul XV imparatii indieni Moghol trimiteau calareti pana in Indukush pentru a aduce gheata in Delhi. Aici era preparat Kulfi, un amestec pe baza de lapte care este descris ca o inghetata tipic indiana.
Ceva mai aproape de Europa erau arabii si turcii care aveau ceva numit chorbet, sharbet. Cuvinte provenite din radacina chourba (bautura cu fructe sau sirop). Aceasta radacina a ajuns pana in zilele noastre insemnand altceva pentru noi cei din Romania.
Cruciatii si legaturile pe care le-au avut italienii cu zona de ocupatie turceasca au facut sa ajunga aceste preparate racoritoare si in Italia. Prin casatorie, Caterina de Medici a ajuns in Franta, dar nu fara sa aduca unul dintre deserturile ei preferate, gelati. Un amestec de fructe si lapte, congelate cu ajutorul ghetii adusa de departe si pastrata in ghetarii. Dupa unele informatii se pare ca faimoasa creme glacee a ajuns in Anglia chiar mai repede decat in Italia.
Un florentin pe nume Procopio dei Coltelli deschide in 1686 o cafenea in Paris, care va deveni faimoasa peste ani, Cafe Procope, numele actual fiind Le Procope . Aici pentru prima oara este servita inghetata publicului larg, devenind un desert popular si nu doar un preparat regal.
1867 este anul in care apare ceva numit “omleta norvegiana”, un gen de bunic al Baking Alaska, creata de patisierul de la Grand Hotel din Paris.
Undeva prin 1777 inghetata este pentru prima oara mentionata intr-o reclama in America. Conform unor informatii pastrate se pare George Washington in 1790 a cheltuit 200 de dolari pentru inghetata.
La sfarsitul secolului XIX in America se pun bazele productiei industriale de inghetata si undeva prin 1945 apare in Franta prima masina de facut inghetata asemanatoare celor de acum.
Adeptii bucatariei moderne, in ultimii ani, au folosit azot lichid pentru a produce inghetata.
Dar istoria nu se termina aici.
Veti avea ocazia sa vedeti cum se pregatesc trei feluri de inghetata mai mult sau mai putin uzuale.
Inghetata de capsuni
- 60 g zahar
- 300 ml lapte (3.8%)
- <strong>200</strong> ml smantana (pentru frisca 35%)
- 500 g capsuni (proaspete)
- 120 g zahar (pt bezea italiana)
- 2 buc albuse (pt bezea italiana)
- 40 ml apa (pt bezea italiana)
-
Capsunile sunt puse in blender si se fac un minunat puree. Apoi se amesteca laptele cu smatana, cu capsunile si cu zaharul si se pun pe foc pana apar primele bule dar inca nu incepe fierberea. Se amesteca din cand in cand pana se omogenizeaza totul.
Amestecul este lasat sa se raceasca.
Separat se prepara bezeaua italiana. Sirop de zahar la 118C se toarna peste albusurile batute spuma dar nu prea tare. Se da mixerul la rotatie maxima in timp ce se toarna siropul si se continua asa pana amestecul se raceste. Bezeaua se inglobeaza in amestecul de capsuni si lapte.
Intreg amestecul se lasa la racit la frigider pana a doua zi si apoi se baga in masina pentru inghetata. Timp de 20 de minute se amesteca continuu si se lasa pana se obtine o pasta groasa care apoi este scoasa si pusa in cutii pentru congelator.
Inghetata de corcoduse
- 60 g zahar
- 300 ml lapte (3.8%)
- 200 ml smatana (pentru frisca 35%)
- 500 g corcoduse (curatate, fara samburi)
- 120 g zahar (pt bezea italiana)
- 2 buc albus (pt bezea italiana)
- 40 ml apa (pt bezea italiana)
-
Se prepara totul asa cum prezentat mai sus cu singura diferenta ca amestecul blenduit de corcoduse se trece prin sita pentru a separa cojile.
Inghetata de ceai matcha
- 400 ml smatana lichida (pt frisca 35%)
- 250 ml lapte (3.8%)
- 2 lingurite ceai matcha
- 3 buc galbenusuri
- 110 g zahar (pudra)
-
Se amesteca laptele cu smantana si se pun la incalzit. Nivel mediu pentru incalzire si se retrag de pe foc in momentul in care apar primele bule.
Se adauga ceaiul matcha si se amesteca bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Separat se bat galbenusurile cu zaharul pudra pana amestecul arata matasos si se deschide la culoare.
Peste galbenusuri se adauga o parte din laptele amestecat cu matcha si se amesteca bine pentru a nu ajunge omleta. Apoi se adauga restul de lapte si matcha.
Se pune intreg amestecul pe foc si se incalzeste pana se ingroasa. Cam asa cum se face crema de vanilie.
Amestecul se lasa cateva minute sa se raceasca si apoi se acopera cu folie de plastic alimentar si se lasa la frigider 10-12 ore.
Amestecul racit se pune in masina de inghetata si dupa 20 de minute se obtine ceva ce va fi o minunata inghetata.
0 comments on “Inghetata, gelato sau creme glacee – gustul racoritor al verii”Add yours →