Care este dieta ideala?

Despre diete si efectele lor

Diete este cuvantul la moda in acest timp. David L. Katz, medic, nutritionist, director al Centrului de Preventie al Univesitatii Yale priveste dieta intr-o lumina complet noua.

Conform unei lucrari  din 2014 in Annual Review of Public Health se subliniaza ca dietele urmate fara logica si control medical reprezinta una din cauzele pentru morti premature si imbolnaviri cronice. Doar alimentatia judicioasa, optima asigura o viata sanatoasa,lunga si o reducere a incidentei bolilor cronice.

Dr. Katz scoate astfel in evidenta ca pretentiile creatorilor diverselor diete ca fiecare in parte este regina dietelor si ofera o viata sanatoasa sunt exagerate si de multe ori sunt influentate de interese economice. Inexistenta unor studii pe termen lung nu permite stabilirea campioanei si nici pretentiile creatorilor lor nu sunt indreptatie a fi luate in considerare.

Conform dr. Katz un obicei alimentar bazat pe alimente cat mai putin procesate, cu o latura vegetariana predominanta reprezinta elementul principal in a asigura o viata sanatoasa.

Dieta “Low carb” pare a avea efect pe termen scurt ducand la reducerea greutatii si probabile modificari benefice ale metabolismului. In realitate este o dieta care restrictioneaza si aportul caloric. Aport caloric redus, aport de carbohidrati redus si un nivel proteic crescut pe termen lung nu reprezinta un loz castigator. Poate duce spre cresteri de greutate si modifcari metabolice semnificative, mai ales la nivel renal. De ex populatia Inuit care are o dieta bazata pe peste si produse marine are un aport sporit de grasimi si un consum redus de carbohidrati. Cu toate ca un consum sporit de omega-3 se presupune a fi benefic un consum preponderent bazat pe acesta poate duce la cazuri de hemorgie craniana si aceasta populatie se poate observa ca nu are o speranta de viata peste nivelul normal. Exemple asemanatoare mai sunt.

Atkins este dieta tipica pentru acest model alimentar si pana acum nu au aparut studii de lunga durata care sa arate rezultate benefice pentru cei care o urmeaza. O varianta care incearca sa elimine aportul proteic animal este ceea ce se poate numi eco-Atkins. Aceasta dieta are la baza aportul proteic  din plante. In realitate dieta nu este cu continut redus de carbohidrati fiindca nu reduce consumul de mazare, fasole sau diverse seminte sau fructe. Mai repede este o dieta care selecteaza sursa de carbohidrati si evidentiaza reducerea celor proveniti din faina inalt procesata sau diverse zaharuri.

Data viitoare despre dieta redusa in grasimi (Low-Fat Diet)

0 comments on “Despre diete si efectele lorAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield