Astazi, asa cum am promis, dsicutam despre dieta “low fat”. In general aceasta grupa de diete se confunda destul de mult cu dietele vegetariene.
“Low fat” de multe ori inseamna eliminarea grasimilor complet sau in cazul unor diete mai putin restrictive limitarea la cam 20% din aportul zilnic de calorii. In general tipul acesta de diete se bazeaza pe o alimentatie preponderent vegetariana. Aceste diete sunt asociate, conform multor studii, cu reducerea afectiunilor cardio-vasculare, scaderea in greutate, reducerea incidentei unor tipuri de cancere adica in general scaderea ratei mortalitatii.
Conform National Health and Nutrition Examination Survey http://www.cdc.gov/nchs/nhanes.htm se obseva in ultimii o crestere in greutate a celor care au urmat o dieta “low fat” deoarece in locul grasimilor au urmat nu un regim bazat pe plante, fructe si seminte ci un regim bazat pe produse bogate in amidon si alimente bogate in zahar. In urma acestei situatii s-a ajuns la o crestere a aportului caloric si o crestere in greutate.
Se poate observa si scoaterea in prim-plan a dietelor strict vegetariene sau raw-vegane. Situatie in care au fost evidentiate aparitia unor probleme de sanatate datorate cantitatii reduse de nutrienti importanti pentru organism.
O dieta vegetarian preponderenta ar trebui sa fie si bogata in fibre. Fibrele sunt de un real folos in reglarea problemelor digestive si cele legate de aportul de glucide. Unele studii pun la indoiala efectul major pe care se presupune ca il au – reducerea incidentei cancerului de colon.
A fost observata si o crestere a interesului spre o schimbare a tipului de grasimi in alimentatie. S-a observant o crestere a consumului de grasimi “bune” si mecanismul lor de actiune este din ce in ce mai bine inteles prin studiile din ultima vreme.
Un alt subiect de discutie este consumul de produse lactate integrale in opozitie cu cele cu degresate. In unele studii s-a observant ca in cazul lactatelor degresate a crescut nivelul de glucide din compozitia lor ca urmare a prelucrarii industriale. Pe langa acest lucru se observa ca in general grasimile continute in lactate sunt in preponderent grasimi cu lant scurt care sunt bine digerate de organism si au un efect benefic mai ales fiindca grasimile sunt principalul combustibil pentru organism.
Se poate considera astfel ca cea mai buna dieta este alimentatia echilibrata care evita grasimile in cantitate mare si in care vegetalele au un rol important.
0 comments on “Dieta “Low fat” – Despre diete si efectele lor(2)”Add yours →