Diete echilibrate

Diete echilibrate – Despre diete si efectele lor 4

De data aceasta voi vorbi despre ceea ce se numesc diete echilibrate.  Numele lor provine de la faptul ca au o compozitie mixta, atat produse animale cat si vegetale, intr-o proportie echilibrata.

Aceste diete echilibrate au capatat importanta datorita faptului ca sunt sustinute de asociatii medicale importante, in special din SUA. Una din diete este numita DPP (dieta programului de prevenire a diabetului) cealalta este numita DASH (dieta programului de reducere a hipertensiunii arteriale). Ambele de fapt sunt niste pseudo diete fiind in realitate niste planuri de nutritie sanatoasa pentru a preveni afectiunile mentionate. Faptul ca se poate slabi urmand aceste planuri de obicei apare ca un efect secundar.

DASH a capatat un renume mai mare datorita faptului ca a fost mai bine mediatizata si a avut girul unor organisme oficiale de exemplu NIH (Institutul National de Sanatate din SUA). Au fost facute studii si s-a observat o imbunatatire a starii de sanatate a persoanelor care o respecta. Idea de baza a acestei diete este o alimentatie majoritar vegetariana (fructe si legume), aport scazut de grasimi  si eliminarea produselor inalt procesate. Este  imaginea unui mod de viata sanatos pe care il poate respecta orice om. Scaderea aportului de grasimi se face si consumand de ex produse lactate cu nivel scazut de grasimi sau chiar fara grasimi. Studii comparative cu alte diete nu exista, in adevaratul sens al cuvantului ,si de aceea cu toate ca este considerata cea mi buna dieta acest lucru se bazeaza doar pe faptul ca asigura un raport echilibrat de nutrienti si efecte benefice in tinerea sub control a hipertensiunii arteriale si pe nivelul de acceptabilitate ridicat pentru public.  Cu toate ca nu exista aceste studii comparative este considerata cea mai buna dieta de pe piata.

DPP  este o dieta similara sustinuta de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, care a observant ca respectarea ei si un nivel moderat de exercitiu fizic au redus cu 58% incidentele datorate diabetului pentru adultii aflati la un nivel ridicat de risc. Principiul dietei este similar cu al DASH avand baza intr-o alimentative preponderent vegetarian si un aport moderat de carne. Si in acest caz sunt elimintate alimentele inalt procesate.

Cu toate ca ambele “diete” ofera avatajele unei acceptabilitati, a unei usurinte in a urma modul de alimentatie propus, nu au reusit sa atinga un numar foarte mare de adepti. Lipsa unei publicitati aggressive si o imgine medicalizata a acestora le-au facut sa nu ajunga la acceptarea in masa asa cum o au alte tipuri de diete. In plus sunt diete care nu au rezultate “miraculoase” ele find mai mult un mod de viata.

Revin si spun ca o  concluzie pe care o voi repeta de fiecare data cand am ocazia.

Diete echilibrate, eliminarea produselor inalt procesate si exercitiul fizic moderat sunt elemete care pot asigura o viata normala sanatoasa.

 

0 comments on “Diete echilibrate – Despre diete si efectele lor 4Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield