Plimbare prin regatul ciocolatei, gaufrelor, andivelor si berii sau mai pe scurt Regatul Belgiei
Un amator de calatorii culinare nu poate sa nu ajunga in micul regat al Belgiei. Este una din ocaziile in care vei vedea cum o tara mica dar cu multa vigoare a reusit sa se impuna pe harta lumii pentru cateva din cele mai cunoscute si placute produse.
Ciocolata este aurul brun al Belgiei, este produsul care a pus pe harta gourmet a lumii aceasta tara. Undeva prin 1630 si ceva a fost mentionata prima tranzactie cu ciocolata/cacao in Belgia si de atunci a inceput o istorie care va face din Belgia unul din pricipalii producatori de ciocolata din lume. Calitatea ciocolatei este data de utilizarea in procent de 100% a untului de cacao si a altor ingrediente de calitate. Pe la 1857 Jean Neuhaus, farmacist s-a gandit sa ascunda cumva gustul amar al medicamentelor si pentru ca avea si o fabrica de ciocolata deschisa s-a apucat si a invelit medicamentele in ciocolata.
De aici ajungem in 1912 cand Neuhaus inventeaza prima praline punand in forma de ciocolata zahar caramelizat. Mai tarziu sotia sa inventeaza cutia numita “ballotin” in care pralinele sunt ambulate penntru a fi transportate.
In anii de dupa 1857 au aparut si alte nume importante din istoria ciocolatei belgiene, Cote D’Or 1883, Jaques 1896, Callebaut 1911, Leonidas 1913, Mary 1919, Godiva 1926.
Cine doreste poate vizita Bruxelles si se poate sacrifica pe altarul ciocolatei fiindca nu va regreta. Tot aici va putea sa vada intreaga dezvoltare a formelor de praline fiindca in magazine cum este de ex Neuhaus vor putea vedea anii in care s-au creat diversele forme si diversele crème pe care acestea le contin. Aceasta mica prezentare legata de Neuhaus ne- a fost facuta intr-un magazin de langa Manneken Pis, alt simbol din Bruxelles, unde lucreaza o romanca care isi face meseria cu multa daruire.
Cum prea mult dulce strica, am zis ca o bere nu poate face decat bine.
Belgia are o a doua bogatie nationala gourmet – berea. Abatiile din Belgia sunt cunoscute in toata lumea pentru berea pe care fiecare o produce dupa retete mostenite din Evul Mediu. Pe la inceputul secoluli 13 cand apa potabila era rara si aproape imposibil de baut cel mai mult se bea vin. Cum in Belgia calugarii au descoperit ca via nu prea creste si vinul nu e ce stiau ei ca ar trebui sa fie au decis sa faca bere. Initial foloseau un amestec de plante numit “gruit/gruyt”. Acesta era monopolul “gruithuis” casa/depozitul de unde se cumpara obligatoriu acest amestec. In scurt timp s-a descoperit ca hameiul este mai bun pentru a obtine o bere de calitate si asta a dus la o scindare a producatorilor de bere din Belgia.
In 1364 imparatul Sfantului Imperiu Roman Carol IV prin decretul Novus Modus Fermentandi Cerevisiam consacra utilizarea hameiului pentru productia berii. De aici productia belgiana de bere a crescut continuu cu doar doua caderi majore corespunzatoare periodei celor doua razboaie mondiale si imediat dupa aceea. In ultimiii ani dorinta de a bea o bere de calitate si oarecum exclusivista a dus la renasterea micilor producatori si a marcilor de serie scurta si mai ales a producatorilor din randul monahilor care au recuperat retetele traditionale ale berilor tip trappist.
In afara de ciocolata si bere Regatul Belgiei a mai oferit ceva – Gaufrele. Gaufre de Liege si Gaufre de Bruxelles sunt cele doua variante pe care le gasiti in Belgia. Fiecare producator face din cele doua tipuri o multime de variante care pot contine de la zahar pana la fructe, frisca, cicolata si minunatul speculoos sosul specific zonei.
Andivele sunt si ele la randul lor specifice pentru Regatul Belgiei. Unul din preparatele specifice Belgiei este Chicon au gratin. Acesta contine frunze de andive invelite in bacon, acoperite cu puree de cartofi pregatit cu unt si frunze de patrunjel taiate marunt.
Belgia pe langa frumusetea locurilor va ofera si o calatorie culinara pe care sigur o veti relua cu prima ocazie.
0 comments on “Regatul Belgiei-Regatul ciocolatei, andivelor, berii si gofrelor”Add yours →