pahare pentru vin

Riedel sau pahare pentru vin magice

Acum o saptamana am aflat ca exista o firma care face pahare pentru vin magice. Aceasta firma se numeste Riedel si este din Austria.

ProActive Business Communication, agentie de PR full service, organizeaza de mai multa vreme manifestari legate de lumea vinului sub numele de Goodwine. Acum o saptamana a fost organizata expozitia Vinodrome care a adunat mai multe crame din Romania si din afara tarii.

Cum atunci cand esti interesat de mancare ajungi si la vin am considerat ca este important sa incerc sa vad si lumea aceasta. Mai ales ca un vin bine ales poate sa ridice calitatea unui preparat tot atat de bine cum daca este prost ales vinul poate sa si doboare un preparat. Pentru mine ca neofit a fost o experienta deosebita. Am vazut crame care au adus vinuri cu totul speciale cum de exemplu au fost vinurile de la Timbrus, o crama din aceeasi zona cu Purcari, din care as dori sa amintesc Rara neagra si Saperavi. De asemenea am si incercat vinuri cum au fost Cantus Primus – Cabernet Sauvignon si Budureasca Fume Premium sau Oro Manisa care au fost unele dintre cele mai bune vinuri incercate pana acum.

Dar de ce vorbesc despre pahare de vin magice?

La Vinodrome am ales sa particip la doua workshopuri. Unul organizat de firma Riedel si care avea un nume ciudat “Degustare de pahare” si celalalt organizat de Vinarte o degustare de vinuri rosii, vinurile rosii find preferatele mele.

Workshopul Riedel pentru mine era cel mai ciudat si faptul ca l-am ales nu m-a facut sa regret. Aceasta firma austriaca care a inceput sa produca geamuri si obiecte din sticla acum ceva mai mult de 300 de ani a ajuns sa produca pe la 1800 obiecte decorative din sticla si bijuterii din sticla. In 1895  unul din memebrii familiei Riedel a devenit, conducatorul firmei la acea vreme, a fost numit The Glass King of Jizera Mountains, Regele sticlei din muntii Jizera. La mult timp dupa aceea, pe la 1955, unul dintre memebrii familiei, greu incercata de cele doua razboaie mondiale, de confiscarile comuniste si lagarul rusesc, cu ajutorul familiei Swarovski porneste o noua fabrica de obiecte din sticla suflate. Claus Riedel fiul celui care repornise afacerea are o idee vizionara. Paraseste linia traditionala a obiectelor din sticla transparenta sau colorata si se dedica complet studiului si producerii de pahare pentru vin. Observand ca forma paharelor influeteaza si experienta consumului de vin el a studiat si aprofundat legatura dintre forma paharelor si gustul vinului. In acest fel au aparut pentru prima oara pahare pentru vin “magice”, cum le spun eu.

pahare pentru vinLa acest workshop am avut ocazia sa vad cum acelasi vin trecut dintr-un pahar in altul, cu forme diferite, isi schimba gustul functie de forma paharului. Nu am stiut si nu am crezut, pana nu am incercat, ca daca vrei sa bei un Cabernet dintr-un pahar pentru Pinot Noir gustul se va schimba atat de drastic incat sa ai senzatia ca este un vin de calitate foarte proasta.  

Am incercat trei sortimente din cele mai bune vinuri din tipul lor. Un Cabernet-Sauvignon, un Shirah si un Pinot Noir.Toate cele trei daca au fost puse in pahare ale caror forma nu corespundea tipului de vin isi schimbau complet gustul si aromele.

Pahare pentru vin magice le-am spus fiindca asta erau, transfomand vinul in ceva care te umplea de placere prin gust si aroma sau te facea sa te gandesti ce bei de fapt petru ca avea un gust de otet sau chiar de iarba. 

Pentru aceasta experienta deosebita nu pot decat sa multumesc firmei Vinimondo care distribuie paharele Riedel in Romania.

0 comments on “Riedel sau pahare pentru vin magiceAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield