Italia turistica

Italia cu doua viteze – Nordul Italiei

Italia turistica este ceea ce vedem atunci cand ne luam un bilet de avion sau ne urcam in masina si pornim la drum sa vizitam unul sau mai multe orase din Italia. Ne rezervam si o camera la un hotel dupa pofta inimii si dupa posibilitati si ne putem numi calatori prin Italia turistica.

In ultimii 20 de ani am fost de multe ori in Italia, de fapt in Italia de nord, si am vizitat multe locuri fiind plecat cu treburi din tara sau pur si simplu am vrut sa ma plimb in vacanta. Toate vizitele pe care le-am facut nu au depasit linia pe care  se gaseste asezata Roma. Sudul Italiei nu il stiam si nu il vizitasem pana acum. Pentru mine Italia turistica era de fapt Italia de Nord.

Anul acesta am considerat ca varianta cea mai buna este sa vad si nordul si sudul. Am ales sa merg la Florenta fiindca era orasul pe care doream sa il revad si apoi am ales Palermo fiindca era un loc in care nu ma gandeam ca voi merge dar am avut o oferta „de nerefuzat” din partea Roxy Travel.

Florenta este pentru mine unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Simplu si direct spus.

Faptul ca mergi pe strazile pe care Dante a mers. Chiesa di Dante Faptul ca vezi aceleasi case, palate si catedrale pe care le-au vazut si cei din familia de Medici. Faptul ca oriunde mergi de fapt mergi prin istorie este mai mult decat mi-am putut dori. Am ales singur cazarea si zborul si pot spune ca a fost una dintre cele mai bune alegeri.

Am stat intr-o casa construita pe la 1200 si care la etajul unu avea un mic hotel, Locanda Orchidea, de care propietarul se ingrijea cu mare atentie. Locanda OrchideaTorre Donati sau Palazzo Donati a mai fost numit si Torre di Gemma deoarece se considera ca a fsot proprietatea Gemmei Donati sotia lui Dante Aligheri. Lucrurile au fost si mai complicate istoric vorbind fiindca de exemplu peste drum era o parte dintr-o casa care a facut parte din proprietatile familiei Pazzi si toate acestea se gaseau la aproximativ 500 de metri de Piata Domului si de Castel Bargello sau la maxim 1000 de metri de Santa Maria della Croce.

Duomo di Firenze Santa Maria della Croce

Florenta este un oras invadat de turisti in care poti vedea forta economica a unei republici puternice care s-a mentinut puternica si peste ani dupa ce a devenit parte a statului Italian. Majoritatea locurilor sunt renovate sau se lucreaza la renovarea lor, Bucataria toscana este una dintre cele mai interesante si gustoase si asa cum este cam toata bucataria italiana si aceasta s-a nascut din bucataria clasica taraneasca.  Intr-una din zile am fost la un curs de bucatarie italiana intr-o ferma de langa Florenta si este adevarat ca am pregatit doar preparate simple cum ar fi pastele sau tiramisu dar prezentarea si locul au facut toti banii. Daca doriti sa mancati preparate tipic toscane puteti alege restaurantele cu specific local. Eu am ales sa merg la un restaurant la care fusesem cam acum 10 ani, Osteria del Cinghiale Bianco, aflat la cativa pasi de Ponte Vecchio Ponte Vecchiosi la un restaurant cu totul nou pentru mine dar cu o veche traditie pentru Florenta, I Ghibellini. In ambele am mancat produse specific zonei toscane dar mai ales la I Ghibellini unde am incercat Pappa al Pomodoro si Tripa alla Fiorentina.

De la nord, in septembrie, am decis sa fac primul pas spre sud iar unul dintre cele mai representative orase din sud este Palermo pe care l-am si ales. In acest fel am putut sa intregesc imaginea pe care trebuie sa o ai despre Italia turistica.

0 comments on “Italia cu doua viteze – Nordul ItalieiAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield