Palermo

Italia cu doua viteze – Sudul Italiei, Palermo

Prima intalnire cu Italia de Sud a fost oarecum un soc. Palermo arata ca o femeie foarte frumoasa in tinerete, foarte cocheta, care acum la o varsta ceva mai inaintata si-a pierdut indemanarea in a se prezenta lumii. Machiajul are scapari. Pe la ochi rimelul mai curge. Rujul nu este uniform, ba chiar depaseste conturul buzelor uneori si transforma figura intr-o fata de clown.

Sunt multe locuri fantastic de frumoase in Palermo. Istoria orasului este ca un roman de aventuri si dragoste. Grecii, sarazinii, vikingii si toate celelalte neamuri care au trecut pe acolo si-au lasat amprenta.

Palermo este orasul pe care il iubesti si il detesti in acelasi timp. Vezi catedrale care exista de sute de ani de o maretie de nedescris si langa ele vezi strazi pline de gunoaie si case darapanate. Este orasul celor mai detestabile frumoase contraste.

Cand ajungi la Palermo sau mai bine zis cand te hotarasti sa vizitezi orasul toti iti spun Te duci pe teritoriul mafiei. Nu mai este chiar asa. Mafia nu mai este vizibila si cu toate ca in mod cert exista nu te deranjeaza cu nimic. A ramas ca un parfum care iti da fiori cand te gandesti la ea dar care se pierde in aerul fierbinte din Palermo.

In schimb vezi cladirile in care se combina stilurile arabe si normande (ale vikingilor). Un baroc dus la extrem de dantelariile in marmura cu influente arabe. Sobrietatea nordica se pierde in mozaicuri si icoane de tip bizantin.

 Trebuie, obligatoriu sa vezi Catedrala Metropolitana “della Santa Vergine Maria Assunta”  in care sunt mormintele primilor regi normanzi si in care poti vedea primul exemplu de combinantie de stiluri arabo-normande. In afara acestei catedrale sunt cateva locuri in care istoria veche si noua se amesteca. Piata Pretoria Piazza Pretoria in care poti vizita Prefectura orasului Palermo, care pentru lupta sa contra Mafiei a primit o diploma de merit din partea statului Italian. In aceasta piata poti vede o minunata fantana numita “della Vergonia” sau Fontana Pretoria Fontana Pretoria - Vergognafiindca toate statuile nud au scandalizat locuitorii orasului. Langa aceasta piata poti vedea catedrala La Martorana, Santa Maria dell’Ammiraglio, La Martoranaconstruita cam pe la 1150. De aici poti merge mai departe si poti vedea piata I Quatro Canti .

Unul din locurile cele mai interesante este Palazzo Reale sau Palazzo dei Normanni. Palatul in sine nu te impresioneaza. Se vede ca ar trebui renovat si in interior multe camera par inca neterminate, parca te astepti sa mai fie ceva fiindca sunt prea simple. Totusi este cea mai veche resedinta regala din Europa, inca functionala, fiind construita de primii regi normanzi ai Siciliei undeva pe la anul 1000 – 1100. Subsolul palatului are inca zidurile ridicate de fenicienii lui Hanibal care au fost de fapt primii ocupanti ai Siciliei. Cel mai impresionat loc in palat este Capela Palatina. Cappela PalatinaO imbinare fara cusur de arta araba, bizantina si normanda. Mozaicuri spectaculoase infatiseaza in stil bizantin sfinti ale caror icoane sunt marginite de o intreaga dantelarie de bucatele de marmura si aur asezate in stil arab.

Mozaicurile si dantelaria in piatra sunt regasite in toate catedralele si bisercile din Palermo. De la Capela Palatina si Catedrala Metropolitana si pana la Catedrala din Monreale Catedrala din Monreale sau  biserica San Giuseppe dei Teatini peste tot veti vedea adevarate capodopere de arta religioasa si arhitectura.San Giuseppe dei Teatini

Un alt loc impresionant este Valle dei Templi din Agrigento.  Este o zona unde istoria s-a oprit si poti vedea momentul in care Sicilia era ocupata de greci. Un Acropole grecesc mai intins ca suprafata in care se vede trecerea timpului si maretia constructiilor care au fost. Daca tot ati ajuns pana aici un ocol pe la Scala de Turchi va fi ocazia sa vedeti ce poate face natura cand i se ofera un sevalet din calcar.

Scala dei Turchi

Vizita la Palermo ar trebui sa contina si vizitarea Monreale si Cefalu cele doua localitati din vecinatatea Palermo in care istoria si frumusetea naturii combinate fac o experienta de neuitat. Din pacate Cefalu a ramas pentru o alta ocazie.

O vizita in Sicilia nu poate fi completa daca nu incerci bucataria specifica. In Palermo de mancat cel mai bine se mananca pe strada. Street Food este scris peste tot chiar daca de fapt uneori sunt mici restaurante. Toti au inteles ca Street Food este eticheta Palermo. Aici se poate manca orice: de la simple produse de patiserie pana la fructe de mare si paste diverse. Propunerea mea este: caponata, ortagi in pastella (un fel de legume tempura), caracatita fiarta, gelato si granita (granita de migdale combinata cu granita de lamaie este irezistibila), cassata clasica sau al forno, cannoli, arancine de orez cu sos de carne sau mozzarella cu sunca, panelle (un fel de placintele cu faina de naut).

Cea mai mare parte din aceste preparate se pot gasi in pietele orasului si mai ales in Vucciria si Ballaro cele doua piete istorice.

Totusi in Palermo gasiti si restaurante. De exemplu in cartierul Kalsa se gaseste o piata unde sunt restaurante cu nume cel putin pitoresti Ciccio passami l’Olio (Pustiule da-mi uleiul) sau Pelle d’Oca (Piele de gasca). Restaurante in care veti manca preparate specifice bucatariei siciliene si in care conceptul farm to table este foarte vizibil.

Palermo merita vizitat si incercati sa nu va uitati la locurile neplacute chiar daca de multe ori va sar in ochi.

2 comments on “Italia cu doua viteze – Sudul Italiei, PalermoAdd yours →

    1. Este un oras foarte interesant. Combinatia ideala intre urat si fascinant. Pentru o imagine mai buna am adaugat si niste poze. Mai multe vor fi pe contul meu de Facebook intr-un album despre Palermo si Monreale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield