tarta cu mere si nuci

Tarta cu mere si nuci si … putin ghimbir

Jump to recipe

Revin cu o reteta de tarta cu mere si nuci pentru ca unul din preparatele mele preferate sunt tartele indiferent cu ce, sarate sau dulci, dar sa fie tarte.

Cele sarate e adevarat se mai numesc si quiche ca de suntem frantuziti.

Eu am ales tarta cu mere si nuci cu ghimbir ras fiindca mi-a sunat al naibii de bine si chiar a fost.

Toti vorbim de tarte si le vedem in toate formele, dimensiunile si cu tot felul de umpluturi, dar cum au aparut ele?

Se crede ca ceva care ar putea fi un fel de bunica a tartei a aparut in perioada Evului Mediu timpuriu. In secolul 15 se serveau umplute cu carne la mesele nobililor si se numeau tarte sau pentru omul de rand apareau sub numele de placinta si erau un fel de reciclare a resturilor de la mesele din zilele anterioare.

Tarta asa cum o stim noi, folosind pate brisee ca baza sau pate sable, a aparut pentru prima oara mentionata intr-o carte de bucate in 1653, carte semnata de La Varenne bucatarul marchizului d’Uxelles. In perioada Renasterii patiserii italieni isi aduc si aportul prin faptul ca au introdus un nou tip de cuptor care permitea o coacere mai atenta a tartelor facand astfel posibila dezvoltarea si imbunatariea retetelor. Abia in sec XIX, cu aparitia zaharului din sfecla, sau modernizat tehnicile de lucru si a fost posibil sa apara tartele aproape de felul in care le cunoastem azi.

Cum era de asteptat francezii sunt si cei care au dat cam toate numele tartelor pe care le cunoastem acum. Unele nume sunt mostenite inca din secolele 16-17. Inca se mai cunosc nume ca tarta alzaciana si tarte flambee, tarta englezeasca cu crusta, gueron din Bourbon, goumeau din Franche-Comte, tarta cu mere \normanda sau cu pere bretona sau tarta trapeziana.

Dar sa revenim la tarta cu mere si nuci pe care m-am gandit sa o fac. Reteta originala era facuta cu cu nuci pecan si cu ghimbir dar cum in acel moment nu aveam nuci pecan am zis ca merg si nucile pe care le culesesem dintr-o curte din Arges, un loc minunat de salbatic. Ce a iesit pot sa va spun este ca fost un adevarat deliciu.

0 comments on “Tarta cu mere si nuci si … putin ghimbirAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield