Clatite, cuvantul care declaseaza amintiri din copilarie si care instantaneu iti ameteste papilele gustative. Cel mai simplu si mai dorit desert.
Fracezii le spun crepes, americanii pancake, slavii blini, mexicanii tortillia noi romanii le spunem clatite. Putem face clatite sarate sau dulci. Umplute cu orice ne trece prin cap.
Cam acum 7000 de ani undeva prin zona Egiptului se facea un amestec de grane sfaramate care se amesteca cu apa si se punea pe o piatra incinsa. Era ceva ca un fel de hibirid, nici clatita ni galette dar asa era pe vremurile alea. Oamenii descopereau diverse lucruri care le facea viata mai frumoasa si ceva mai sanatoasa.
Prin secolul XIII ca urmare a cruciadelor in Franta ajunge un tip de grau nou. Graul sarazin sau saracen cum a ajuns denumirea la in zua de azi sau i se mai spune si graul negru. In Romania este hrisca. Pentru inceput acesta este graul pe care il folosesc in Franta pentru a produce: la galette (Bretania superioara), tourtou sau galetou (Limusin), bourriol sau pompe (Auvergne)
Cateva secole mai tarziu a aparut faina alba si in acest fel au fost facute si clatitele mai deschise la culoare, similare cu cele pe care le stim in ziua de azi. In Franta au facut o separatie intre de cele doua variante, astfel varianta mai alba este clatita dulce, care functioneaza ca un desert, si varianta din hrisca, mai inchisa la culoare, care este folosita pentru variantele sarate.
Ultima clatita pe care o faceti din ultima cantitate de amestec ramasa in vas are un nume tare simpatic: crepe du chat sau clatita pisicii. Este de multe ori mai mica fiindca nu ramane destul aluat.
Varianta, sa zicem, nobila a clatitelor este Crepes Suzette. Inventatorul este chiar Escoffier si a devenit un preparat clasic al bucatariei frnceze.
Lumea clatitelor este mult mai mare dar ne oprim aici fiindca ar trebui o carte intreaga pentru a povesti despre toate variantele din Franta si din lume.
Eu am ales sa fac clatite in doua variante. Prima varianta este clasica si am folosit lapte, zahar, faina, unt topit, oua, lichior de cafea Kahlua si nucsoara dar a doua varianta este gandita pentru cei care au intoleranta la lactoza. Reteta este putin diferita fiindca am folosit faina, lapte de orez, zahar, oua, ulei vegetal, rom de trestie de zahar. Ambele au fost la fel de gustoase.
Pentru cei care vor o varianta vegetariana pot inlocui oul cu o pasta facuta din seminte de in macinate peste care se adauga apa. Nu am incercat dar am vazut ca se practica.
Ingredients
Ingrediente varianta clasica
- 250g faina 650 cernuta
- 2 linguri zahar alb
- un praf de sare
- 50g unt topit
- 450 ml lapte caldut
- 4 oua free range
- 1 lingura extract de vanilie
- 2 linguri de lichior de cafea Kahlua
Ingrediete varianta lactose free
- 250g faina 650 cernuta
- 2 linguri zahar alb
- un praf de sare
- 50g ulei vegetal neutru
- 450 ml lapte de orez caldut
- 4 oua free range
- 1 lingura extract de vanilie
- 2 linguri rom de trestie de zahar
Instructions
- Se amesteca toate componentele in ordinea in care le-am mentionat. La adaugarea untului topit si apoi a laptelui se amesteca bine pentru a evita formarea de cocoloase.
- Se va putea folosi o tigaie speciala pentru clatite sau tigaia traditionala folosita de generatii in familie.
0 comments on “Clatite, drogul dulce si aromat din copilarie.”Add yours →