Salatele, cel mai simplu preparat si in acelasi timp cel mai complicat. Textura, gustul, imbinarea aromelor dressing-ului sunt elementele care fac ca salatele sa ne placa.
Inca din antichitate oamenii au combinat diferite ierburi si legume pentru a face un amestec hranitor. De exemplu se spune ca denumirea de salata provine din latina de la “sal” care in traducere inseamna sare. Amestecuri de ierburi peste care se adauga sare si ulei sau otet erau in meniul romanilor si erau salatele din acea vreme. Uneori se folosea chiar saramura dar in general compozitia nu era asa mult diferita de salatele din ziua de azi.
Toti cred ca suntem de acord ca laptuca este regina in toate salatele pe care le facem. Cel mai interesant este ca se foloseste de atat de multa vreme incat Pitagoreicii o considerau “iarba eunucilor” fiindca era recunoscuta ca un anti-afrodisiac. Romanii chiar daca nu erau incantati de acest efect o foloseau pentru o mai buna digestie.
Cam tot ce bagam noi in salate era cunoscut inca din antichitate. Astfel rucola se folosea mult alaturi de varza de mare sau creson. In secolul XII in Franta de exemplu erau culturi intinse de creson care ocupau terenuri in Artois, Picardia si Touraine. Totusi abia in secolul XIX ajung sa fie culturi de creson intensive dupa modelul din Turingia, iar in acest moment in Franta sunt cultivate peste 160 de hectare.
Odata cu inceputull secolului XX salata ajunge sa fie unul din preparatele importante din SUA de ex fapt dovedit si de multe carti scrise despre cum sa combini diverse legume si ierburi. Combinatii complexe de legume, fructe si ierburi au aparut si au ajutat la dezvoltarea preparatelor numite salate in ultimii ani. Chefi renumiti au propus diferite tipuri de salate iar unele din ele au ramas ca referinta pentru bucatarie: Chef’s Salad, Cesar, Salmagundi, Cobb sau autohtona Salata de boeuf cu si fara boeuf.
Istoria salatelor in Romania o puteti regasi aici. Dar vorbind despre ce avem in Romania putem acum sa mentionam despre unul dintre marii producatori de salate preambalate: Eisberg – Iubesc salatele. Am avut ocazia sa folosesc de multe ori mixurile lor si de fiecare data a iesit ce ma asteptam. Amestecurile sunt diferite usor de folosit si acopera o mare varietate de gusturi.
Pe 16 mai am avut ocazia sa intalnesc echipa care conduce aceasta “fabrica de timp” intr-un loc deosebit din Bucuresti, Taupe Bistro,
De ce ii spun “fabrica de timp” pentru ca de fapt, asa cum a spus Lucian Trofin, director general Eisberg, ei nu vand salate, ei vand timp. Explicatia este simpla. Ce poate fi mai usor decat sa cumperi un amestec de ierburi si legume gata spalat, curatat doar cat sa fie pus in farfurie si amestecat cu un dressing pe care il poti alege, si pe acela, din gama vanduta de Eisberg sau il poti face tu. Cred ca toti stim cum e sa iei niste salata din piata si sa te apuci sa o speli sa fii atent sa nu ai un melc pierdut in farfurie sau niste pamant. Eisberg elimina toate astea si in plus iti face si un amestec gata de folosit cu tot felul de legume si frunze.
Taupe Bistro a fost o alegere inspirata fiind gandit ca un “ loc ales de crema societății de odinioară, care ieșea la o cafea bună sau la masă, pe bulevard.” asa cum spune Cristi Opait, propietarul Taupe Bistro.
Aceasta combinatie de Eisberg si Taupe Bistro ne-a oferit o seara plina de prospetime in care s-au povestit multe lucruri despre salate, despre un mod de viata nou, despre placerea de a fi impreuna cu prietenii si am avut un dressing format de preparatele pregatite de Chef MIhail Rafael.
0 comments on “Salatele din viata noastra”Add yours →