Prajitura rasturnata cu prune

Prajitura rasturnata cu prune, nuci, migdale și zahar muscovado

Jump to recipe

Prajitura rasturnata cu prune și nuci este una din multele variante de prajitura rasturnata care te duce cu gandul la toamna bogata.

Mereu m-am gandit de unde a pornit prajitura rasturnata. O știu de mic de cand mama mea o făcea cu mere și un pandispan alb. Nu știu de unde a primit reteta dar era foarte incantata de ea și o făcea de multe ori și după ce se racea punea deasupra frisca. A fost de destule ori tortul nostru de duminica.

Am chiar și o intamplare amuzanta despre aceasta prajitura. Mama, care deja era renumita in bloc pentru prajiturile ei, i-a dat unei vecine reteta și i-a explicat cum sa o faca fara sa ii spuna cum sa puna frisca deasupra. Aceasta fericita nevoie mare s-a apucat de lucru și incantata ca i-a iesit ceva care semana bine cu ce facea mama s-a repezit și a pus frisca deasupra inainte ca prajitura sa se raceasca. Ce a urmat va dati seama.

Am cautat sa vad ce este scris despre aceasta prajitura și am vazut ca are un istoric chiar interesant. 

Se pare ca acum niste sute de ani, cand se foloseau vasele de fonta care azi au revenit la moda, gospodinele nu prea aveau timp și nici chef sa faca chestii complicate in cuptor. Cuptorul era pentru paine sau bucati mari de carne și prajitura era ceva ce se facea repede pe soba intr-o cratita de fonta. Arunca doamna niste zahar și niste fructe pe fundul cratitei mai turna și niste aluat peste și apoi dupa ceva timp o punea pe masa ca un desert pentru familie. Prajitura se mai numea și prajitura paianjen fiindca atunci cratita de fonta statea pe un suport cu niste picioare care semanau cu picioarele de paianjen.

Multi ani nu s-a mai auzit nimic despre aceasta prajitura simpla fiindca niste francezi, italieni, austrieci s-au apucat și au facut niste combinatii soficticate cu care au luat ochii oamenilor. 

Se povesteste ca in 1911 un inginer, James Dole, a inventat o masina care taia ananasul sub forma minunatelor rodele pe care le avem și azi in conserve. O gospodina care avea prin casa de cocktail niste cirese maraschino s-a gandit ca pot fi adaugate pentru efectul estetic la prajitura rasturanta cu ananas și de aici a pornit totul.

In timp aceasta prajitura atat de cunoscuta și atat de versatila a cunoscut doua varfuri de popularitate, varianta cu ananas și cirese de provenienta americana și varianta cu mere și scortisoara de provenienta europeana, mai ales zona germanica.

Pentru mine este una din prajiturile copilariei și am zis ca e timpul pentru ceva cu totul nou. Initial am ales sa folosesc pentru blat cacao și a fost o placere combinatia de cacao cu pere. Apoi am modificat și am folosit in loc de cacao, ciocolata 85% și ce am obtinut a fost de vis.

Prajitura rasturnata cu prune caramelizate, nuci prajite și sarate și migdale totul acoperit de caramel facut din zahar muscovado este ceva greu de egalat.

0 comments on “Prajitura rasturnata cu prune, nuci, migdale și zahar muscovadoAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield