Prajitura rasturnata cu prune și nuci este una din multele variante de prajitura rasturnata care te duce cu gandul la toamna bogata.
Mereu m-am gandit de unde a pornit prajitura rasturnata. O știu de mic de cand mama mea o făcea cu mere și un pandispan alb. Nu știu de unde a primit reteta dar era foarte incantata de ea și o făcea de multe ori și după ce se racea punea deasupra frisca. A fost de destule ori tortul nostru de duminica.
Am chiar și o intamplare amuzanta despre aceasta prajitura. Mama, care deja era renumita in bloc pentru prajiturile ei, i-a dat unei vecine reteta și i-a explicat cum sa o faca fara sa ii spuna cum sa puna frisca deasupra. Aceasta fericita nevoie mare s-a apucat de lucru și incantata ca i-a iesit ceva care semana bine cu ce facea mama s-a repezit și a pus frisca deasupra inainte ca prajitura sa se raceasca. Ce a urmat va dati seama.
Am cautat sa vad ce este scris despre aceasta prajitura și am vazut ca are un istoric chiar interesant.
Se pare ca acum niste sute de ani, cand se foloseau vasele de fonta care azi au revenit la moda, gospodinele nu prea aveau timp și nici chef sa faca chestii complicate in cuptor. Cuptorul era pentru paine sau bucati mari de carne și prajitura era ceva ce se facea repede pe soba intr-o cratita de fonta. Arunca doamna niste zahar și niste fructe pe fundul cratitei mai turna și niste aluat peste și apoi dupa ceva timp o punea pe masa ca un desert pentru familie. Prajitura se mai numea și prajitura paianjen fiindca atunci cratita de fonta statea pe un suport cu niste picioare care semanau cu picioarele de paianjen.
Multi ani nu s-a mai auzit nimic despre aceasta prajitura simpla fiindca niste francezi, italieni, austrieci s-au apucat și au facut niste combinatii soficticate cu care au luat ochii oamenilor.
Se povesteste ca in 1911 un inginer, James Dole, a inventat o masina care taia ananasul sub forma minunatelor rodele pe care le avem și azi in conserve. O gospodina care avea prin casa de cocktail niste cirese maraschino s-a gandit ca pot fi adaugate pentru efectul estetic la prajitura rasturanta cu ananas și de aici a pornit totul.
In timp aceasta prajitura atat de cunoscuta și atat de versatila a cunoscut doua varfuri de popularitate, varianta cu ananas și cirese de provenienta americana și varianta cu mere și scortisoara de provenienta europeana, mai ales zona germanica.
Pentru mine este una din prajiturile copilariei și am zis ca e timpul pentru ceva cu totul nou. Initial am ales sa folosesc pentru blat cacao și a fost o placere combinatia de cacao cu pere. Apoi am modificat și am folosit in loc de cacao, ciocolata 85% și ce am obtinut a fost de vis.
Prajitura rasturnata cu prune caramelizate, nuci prajite și sarate și migdale totul acoperit de caramel facut din zahar muscovado este ceva greu de egalat.
Ingredients
- 50g cicolata neagra 85%
- 225g unt la temperatura camerei
- 225g zahar alb
- 3 oua free range
- 250g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 160g lapte integral
- 500g prune fara samburi și taiate in doua
- 50 g nuci prajite sarate
- 25g migdale taiate grosier
- zahar muscovado pentru caramel
Instructions
- In primul rand am spalat prunele și le-am curatat de samburi.
- Am folosit un vas, o cratita nu foarte inalta dar cu diametru de aproximativ 28 de cm și pe fundul vasului am pus zaharul muscovado intr-un strat relativ omogen. Deasupra am presarat nucile prajite și sarate și migdalele taiate grosier. Nucile prajite și sarate dau mai multa aroma și potenteaza mai bine gustul blatului din ciocolata. Peste acestea am pus jumatatile de pruna cu coaja in sus.
- Am topit ciocolata și peste ea, pentru fluidizare, am adaugat cam 50ml de apa calda. Am lasat la racit.
- Untul moalel-am batut impreuna cu zaharul pana am obtinut o crema aerata.
- Am adaugat oualele unul cate unul, omogenizand de fiecare data inainte sa adaug urmatorul ou.
- Am adaugat ciocolata topita amestecata cu apa.
- Alternativ am adaugat faina amestecata cu praful de copt și bicarbonatul, trecute prin sita impreuna, și laptele. Cate o jumatate din cantitate din fiecare.
- Nu se amesteca decat pana se omogenizeaza totul, Nu amestacati prea mult fiindca altfel blatul va fi prea compact.
- Am turnat amestecul cu atentie peste prune și peste nucile din cratita.
- Am bagat la cuptor la 160C (cuptor cu ventilatie) pentru o ora și cam 15-20 de minute. functie de proba cu scobitoarea.
- Am lasat 5 min sa se raceasca și am intors prajitura pe o farfurie. Cu atentie sa nu stropeasca cu caramel fierbinte.
0 comments on “Prajitura rasturnata cu prune, nuci, migdale și zahar muscovado”Add yours →