risotto din orez negru

Risotto din orez negru si arborio cu sfecla rosie

Risotto din orez negru a aparut din cauza ca orezul negru ofera atat de multe variante de preaparare sanatoase si foarte gustoase.

Am ales risotto din orez negru deoarece  orezul este un aliment care poate oferi mult celor care il consuma dar orezul negru prin continutul imens de antioxidanti, fier si vitamina E. Coaja orezului negru are una  din cele mai mari concentratii de antocianine comparativ cu celelalte alimente.

Am ales de data asta sa fac risotto de orez negru pentru ca bucataria italiana a fost una dintre preferatele mele iar risotto este unul din preparatele pe care le-as manca oricand si al orice ora. Risotto de orez negru este ceva mai special fiindca si modul in care se prepara orezul negru este mai special. Pentru a avea un risotto de orez negru asa cum trebuie sa fie un risotto, cremos si aromat, am mai adaugat si o parte de orez arborio la preparare.

In plus, pentru un continut mai mare de minerale si vitamine dar si pentru un gust special, am adaugat sfecla rosie coapta.

Ingrediente:

  • 200g orez negru
  • 1l stoc vegetal
  • 300g sfecla rosie
  • 160g orez arborio
  • doua linguri de ulei de masline e.v.
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • ½ pahar de vin alb
  • 30 – 40g Parmesan
  • sare, piper

Prima oara se pregateste sfecla punand cele doua buncati in cuptor la 200C pentru cam o ora pana sfecla se inmoaie.

Am inceput sa prepar orezul negru punand o oala cu apa la fiert. Raportul este 1 cana de orez – 2 cani de apa in care orezul fierbe cam 30 de minute. Se ia de pe foc si se lasa cam 10 min. sa se definitiveze prepararea.

Intr-o tigaie se pune uleiul de masline la incins. In uleiul incins se adauga ceapa tocata marunt si se lasa pana se inmoaie. Se adauga apoi orezul arborio cu usturoiul si se amesteca bine pana orezul devine sticlos.

Se adauga apoi vinul si se lasa la foc mic-mediu sa fiarba usor pana se evapora alcoolul. Apoi se adauga treptat stocul de legume. Cate un polonic doua cat sa acopere orezul si se lasa sa fiarba pana scade dar nu atat incat sa ramana orezul uscat. Se reia operatiunea pentru aproximativ 17 – 18 minute. Un risotto al dente il faceti in 21 – 22 de minute maxim

Peste risotto obtinut se adauga orezul negru si sfecla taiata bucati nu prea mari. Se amesteca si se continua fierberea pentru 5 – 10 minute

La final se adauga parmesanul si se amesteca bine si in cazul in care este destul de uscat se adauga inca putin stoc pentru ca intreg amestecul sa fie cremos.

Se serveste cu niste patrunjel verde tocat presarat peste risotto si obtineti cam sase portii.

1 comment on “Risotto din orez negru si arborio cu sfecla rosieAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield