E timpul dovleacului si toata lumea prepara diverse lucruri din dovleac. Eu am ales ceva ce nimeni nu a facut madlene cu dovleac si mai ales nu a adaugat si unt brun (beurre noisette).
Frenezia asta a dovleacului e o chestie destul de noua la romani dar madlenele sunt deja patiserie clasica. Madlene cu dovleac este variant aleasa de mine fiindca imi plac si nu cred ca ar putea fi cineva care sa zica ca nu ii plac. Mai mult decat atat fiindca nu am mai facut pana acum niciodata aceasta prajitura.
Madlenele se spune ca au aparut oficial prin 1755 cand in Commercy, in castelul marchizei Perrotin de Baumont era in vizita un fost rege al Poloniei, ducele Stanislas Leszczyński. Bucatarul si cofetarul ducelui se certasera si plecasera. Cofetarul luand cu el si desertul preparat in acea zi. In acel moment o tanara servitoare a propus o prajitura preparata dupa o reteta de la bunica ei. Tanara se numea Madeleine Paulmier si prajitura propusa care fusese coapta in niste scoici Saint-Jaques a fost adusa ducelui care s-a aratat foarte incantat de rezultat. Ducele a fost atat de multumit de rezultat incat a dat numele de “madeleines” preparatului si a creat o legenda a regiunii Lorena. O alta varianta a legendei vorbeste despre o tanara numita Madeleine care oferea prajituri coapte in cochilii de scoici Saint-Jaques, simbolul pelerinajului, pelerinilor care mergeau spre Santiago de Compostella.
Oricare ar fi varianta acum avem o micuta prajitura, provenita din regiunea Lorena, care a facut legenda si care este iubita in toata lumea.
Reteta de madlene cu dovleac si unt brun este simpla si se bazeaza pe reteta de madlene clasica dar am ales sa pun dovleac si sa folosesc faina integrala si ce a iesit a fost neasteptat de bun.
Ingrediente:
- 120 g unt 82% grasime (pt unt brun “beurre noisette”)
- 110 g faina integrala (multumesc RepublicaBio)
- 20 g faina alba (multumesc Raftul Bunicii)
- 3 oua mari (150 g)
- 145 g zahar brut din trestie de zahar
- ⅔ lingurita praf de copt
- ⅔ cana puree de dovleac
- ¼ lingurita sare
- 1 ¼ lingurita Garam Masala (multumesc RepublicaBio)
- 1 lingurita extract de vanilie
- 4 g praf de copt (⅔ lingurita)
In primul rand am pus dovleacul la copt si bucatile scoase de la cuptor, care miroseau innebunitor, le-am curatat de coaja si apoi le-am pus in blender pentru a le face puree. Asta insemnat cam 45 de min la 200 C
In etapa urmatoare am pus untul taiat bucati intr-o cratita mica si l-am pus pe foc mediu amestecand des pentru a nu arde untul. Cand untul a capatat o culoare usor aramie l-am luat de pe foc si cu atentie l-am turnat intr-un alt vas pentru a separa fulgii inchisi la culoare care pluteau in el. Fulgii aceia sunt proteine din lapte, arse, si nu e nevoie de ele.
Intr-un vas separat se trec prin sita faina integrala, faina alba, praful de copt, Garam Masala si sarea.
Intr-un vas se pun cele 3 oua cu zaharul si se bat pana se obtine o masa omogena mai deschisa la culoare si aerata. Se adauga apoi puree-ul de dovleac si vanilia. Se continua sa fie batut amestecul pana se omogenizeaza.
In bolul cu amestecul omogen se adauga cu atentie faina cu celelalte ingrediente cernute si se amesteca cu o spatula (lingura) pana sunt incorporate complet.
In ultima etapa se adauga untul brun, lichid, si se amesteca tot cu atentie pana se incorporeaza complet.
Aluatul astfel obtinut se pune in formele de madlene (forme speciale asemanatoare unei scoici) cu ajutorul unei linguri si se baga la cuptor la 180 C pentru cam 15 – 17 minute. Ies cam 12 bucati si daca nu aveti forme pentru toate puteti sa folositi formele in doua etape.
Veti stii ca sunt gata cand vor capata o frumoasa culoare brun-aurie si atunci cand, daca le apasati, coca isi revine la forma initiala. Se vor lasa in forma de copt dupa ce au fost scoase din cuptor cam 4-5 minute si abia apoi vor fi scoase si puse pe o grila pentru a se raci. Madlene cu dovleac se pot servi pudrate cu zahar pudra sau zahar pudra si scortisoara.
0 comments on “Madlene cu dovleac si “beurre noisette””Add yours →