fenicul

Tarta Tatin cu fenicul si portocala

Jump to recipe

Fenicul intr-o tarta dulce pentru multi poate fi ceva de neconceput dar cum merita sa incerci tot felul de combinatii poti avea surpriza sa obtii o tarta aromata in care portocala se imbina perfect cu feniculul.

Cum este vorba de o tarta Tatin in care caramelul este rege avem o combinatie ideala caramel, fenicul si portocala. Tarta Tatin este acea greseala fericita, din bucatarie, care a dus la aparitia unei legende si a unei tarte legendare. Mereu mi-a placut povestea acestei tarte si mi-a placut sa o si povestesc.

Originea acestei tarte este undeva in Sologne, in comuna Lamotte-Beuvron, cam la 200 de km de Paris. Aici exista un hotel condus de doua surori, Stéphanie et Caroline Tatin, si hotelul la care trageau vanatorii parizieni care veneau in zona se numea bineinteles Tatin. Intr-o zi cand hotelul si restaurantul sau erau foarte aglomerate Stephanie, cea mai tanara sora Tatin, care se ocupa de bucatarie si avea ca desert preferat de toti o tarta cu mere caramelizate a uitat sa puna foaia de aluat in tigaia in care cocea tarta si a lasat doar merele cu unt si zahar. Pentru a corecta cumva greseala a adaugat foaia peste mere si le-a lasat la cuptor. Odata coapta a scos tarta din cuptor si a intors tigaia invers si astfel a aparut tarta care a fost pana la urma un mare succes. Totusi nu putea sa devina unul dintre cele mai cunoscute deserturi din lume daca nu exista si un spion. Intamplator propietarul restaurantului Maxim’s din Paris participa la o partida de vanatoare in zona si ajunge la hotelul surorilor Tatin unde auzise ca poate manca un desert cu totul special. Incearca specialitatea si incantat cere reteta pentru restaurantul sau. Surorile refuza si ca urmare de la Maxim’s pleaca un spion gastronomic, unul dintre patisierii sai. Acesta aduce reteta la Maxim’s si o lanseaza pentru restaurant. Din respect, totusi, pentru cele doua surori denumesc desertul  – Tarta surorilor Tatin.

De aici reteta este preluata de unul dintre cei mai mari critici culinar ai vremii, Maurice-Edmond Sailland, care o publica si o imparte tuturor marilor chefi ai vremii transformand desertul in legenda.

feniculTarta Tatin clasica se face cu mere caramelizate. Aplicand aceeasi tehnica eu am ales sa o fac de data asta cu fenicul. Aroma puternica, mentolata de fenicul se combina perfect cu caramelul si cu portocala cruda care se adauga peste tarta rasturnata. Pentru a complica ceva mai mult lucrurile am ales sa adaug o glazura din bezea italiana pentru ca am considrat ca va complete gustul si va adauga o textura suplimentara.

0 comments on “Tarta Tatin cu fenicul si portocalaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield