scones

Scones – desertul cu nume ciudat

Jump to recipe

Scones este un subiect foarte cunoscut in lumea anglo-saxona fiindca este poate un desert care este iubit de multi oameni. Un biscuite mai mare sau o mica painisoara care inseamna o dimineata dulce sau o ora a ceaiului gustoasa.

Cine sunt totusi aceste scones? De unde vin si ce vor de la noi? 

Undeva pe la 1500 se pare ca un poet scotian a tradus Eneida si printre cuvintele folosite a aparut si acest scone. De fapt atat englezii cat si irlandezii si scotienii sustin ca aceste prajiturele au fost create de ei. 

Unii lingvistii din UK spun ca de fapt cuvantul vine din olandeza, schoonbrood, adica paine alba buna. O alta varianta ar fi sgonn, cuvant din limba scotiana care ar insemna, o imbucatura fara forma si o a treia varianta ar fi cuvantul Scone care denumeste vechea capitala a Scotiei, inainte de a fi mutata in Perth si apoi in actualul Edinburgh. Inca exista faimoasa Scone Stone, piatra pe care sunt incoronati regii Regatului Unit.

Chiar daca nu ne-am lamurit de unde vin ce stim sigur este ca de la ele ni se trage Five o’Clock Tea, care era precis la ora 4 p.m. si se numea de fapt Afternoon Tea. Acest obicei a fost impus de Anna, Ducesa de Bedford undeva dupa inceputul lui 1800.

Daca erai in vremurile acelea in Scotia sau Anglia puteai vedea o turta de ovaz, dulceaga, coapta pe o plita. Turta de forma rotunda dupa ce se cocea se taia in forma unor triunghiuri pentru a fi servite.

Scones pot fi gasite in multe forme. Cele comerciale pot fi rotunde sau chiar hexagonale dar cele facute in casa pot fi triunghiulare, patrate, dreptunghiulare sau orice alta forma vrea mama sau bunica sa ii dea. Retetele casnice sunt si cele mai pretuite, fiecare doamna, considera ca reteta mostenita de generatii sigur produce cele mai bune si interesante scones.

Din ce am aflat putem vorbi despre: 

  • British scones: nu foarte dulci dar foarte aromate. Pot contine stafide, coacaze, branza sau chiar curmale
  • Irish scones: care in general sunt facute cu sultanine
  • Scottish scones care sunt coapte pe plita incinsa si care sunt raspandite si in alte tari cum ar fi Noua Zeelanda.

In realitate intreaga lume anglo-saxona a preluat aceste retete si le pretuieste prin continuarea unei traditii foarte vechi.

Dar sa va spun cum am facut scones cu unt de arahide si si cat de bune au iesit impreuna cu compote de caise si cimbru.

0 comments on “Scones – desertul cu nume ciudatAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield