Ce poate fi mai bun decat o tarta cu dovleac? O tarta cu dovleac si ciocolata.
In ultima vreme m-am implicat in multe alte activitati si spre rusinea mea am ales sa reduc prezenta mea in bucatarie. Probabil ca multi vor gandi “Ce poate fi mai important incat sa lasi bucataria si mai ales sa nu mai faci prajituri?” Raspunsul este simplu. Implicare in viata cetatii, dorinta de a pune umarul la schimbarea care a intarziat 30 de ani. Singurul lucru pe care il pot spune este ca despartirea de bucatarie este doar temporara si oricum din cand in cand vor mai fi momente de relaxare in care imi voi aduce aminte cu placere ca cea mai buna relaxare o gasesc facand o prajitura.
Una din cele mai cunoscute tarte este tarta cu dovleac. America, tara dovleacului, este si locul in care a aparut initial placinta cu dovleac si mai apoi tarta cu dovleac. Initial se pregatea in peroada de toamna o placinta de dovleac fara capac care a fost de multe ori desertul preferat al colonistilor din Vestul Salbatic. Era simplu de facut. Era aromata si dulce. Era ceva ce bucura familia pionierilor americani.
Tarta cu dovleac a aparut putin mai tarziu, dupa ce s-a raspandit reteta de pate brisee. Probabil ca undeva pe la inceputul secolului XX a aparut prima forma, similara celei actuale, de tarta cu dovleac.
Americanii si britanicii au dezvoltat compozitii diverse pentru aceasta tarta: dovleac cu burbon, dovleac cu nuci pecan, cu mere sau stafide. Tarta cu dovleac o poti gasi in diverse forme si arome.
Am incercat acum ceva vreme tarta cu dovleac aromat cu Garam Masala si a iesit ceva ce s-a terminat imediat. Cel mai important a fost sa nimeresc cantitatea de mirodenie astfel incat sa nu elimine gustul de dovleac si sa coc tarta astfel incat umplutura sa nu crape si sa isi pastreze aspectul lucios. Cu dovleac am mai facut si minunatele madlene care au fost o minunatie.
De data aceasta am ales sa combin dovleacul cu ciocolata neagra si am facut tarta cu dovleac si ciocolata neagra. Amestecul este cu adevarat reusit. Gustul dulce amarui al ciocolatei negre combinat cu dulceata dovlecului copt, aromat cu Garam Masala duce la o combinatie pe care cu greu o poti refuza. In cazul in care nu ai Garam Masala poti folosi doar scortisoara. Important este sa nimeresti cantitatea astfel incat sa nu denaturezi gustul dovleacului. Pentru aceasta tarta cu dovleac si ciocolata, am ales sa fac o coaja de pate brisee cu cacao astfel incat sa amplific gustul ciocolatei.
Tarta cu dovleac si ciocolata neagra.
Ingredients
Crusta pate brisee
- 250g faina tip 650 Raftul Bunicii
- 120g unt 82%
- 90g zahar brut
- 1 ou free range
- 1 varf de cutit de sare
- 25g cacao neagra Dr. Oetker
Umplutura
- 500g dovleac de preferat organic
- 150g ciocolata neagra Nestle Dessert Noir
- 100g zahar brut
- 100 ml smatana lichida 35% Olympus Lactate
- 2 oua
- ½ lingurita Garam Masala
Instructions
- Mi-am amintit de tot ce am invatat la cursul de tarte facut cu Mirela Cata la ICEP si am inceput. Am amestecat faina, zahar, cacao si unt foarte rece in robotul de bucatarie Heinner. Pentru cateva secunde am amestecat totul folosind lamele de taiere si am obtinut o compozitie prafoasa, cam cum ar fi pesmetul. Am adaugat doua linguri de apa si un ou si am mai amestecat cateva secunde. Se obtine un aluat care la inceput pare greu de unit dar apoi se poate aduna in forma de bila si care devine chiar putin cleios. L-am invelit in folie de plastic alimentar si l-am bagat la frigider pentru 2 ore. Se poate lasa chiar peste noapte dar va trebui lasat cateva minute la temperatura camerei pentru a fi prelucrat.
- Aluatul l-am intins foaie cat de rece am putut. Chiar l-am pus la frigider dupa ce am intins foaia fiindca era prea moale pentru a fi pus in inelul pentru forma de tarta. Foaia de cam 3 mm grosime am pus-o intr-un inel si apoi la cuptor la 180C timp de 15 min. Am intepat fundul crustei si deasupra am pus o foaie de copt peste care am adugat orez pentru a nu lasa crusta sa se ridice in timpul coacerii.
- Separat am pregatit dovleacul. Taiat cuburi, amestecat cu Garam Masala, pus intr-o tava pe hartie de copt, presarat cu putin zahar brut pentru caramelizare mai buna. Dupa cam 20 de minute la 160C se inmoaie si l-am pus in blender pentru a face un puree perfect. Daca cumva sunt prea multe fibre in puree se poate trece si printr-o sita.
- Am topit ciocolata intr-un alt vas. Eu va spun sa o faceti pe baie de apa nu cum fac eu pe plita electrica direct. Aveti control mai bun asupra temperaturii.
- Cu un mixer vertical (sau cu unul de mana) am batut oualele cu zaharul pana s-au albit si au crescut in volum. Am adaugat pure-ul de dovleac acestui amestec si am omogenizat. Am impartit in douua cantitatea si jumatate am turna peste ciocolaata topita si am omogenizat. Cicolata este de preferat sa fie rece sau maxim sa fie doar usor calduta.
- Crusta de tarta scoasa din cuptor si racita am umplut-o cu amestecul de ciocolata in prima transa si peste am adaugat amestecul de puree de dovleac cu oua.
- Eu nu am mai facut nimic altceva decat sa le intind uniform pe toata suprafata. Daca vreti cu o puteti aranja cu spatula pentru estetica.
- Am bagat la cuptor pentru 15 min la 180C.
- Ce a iesit a fost mult mai bun decat ma asteptam.
0 comments on “Tarta cu dovleac si ciocolata neagra.”Add yours →