vin si desert

Despre vin si desert asa cum nu ati mai citit pana acum

Vin si desert o combinatie pe care toti o cunoastem. Multi spun ca nu e potrivita, altii spun ca e “a match made in haven”. Ice wine cu strudel cu mere si niste crema de vanilie sunt combinatia perfecta.

Vinul si berea din cele mai vechi timpuri au fost prieteni apropiati ai omului. Studiile spun ca ar fi aparut cam in acelasi timp. Berea cam acum 7000 de ani si vinul cam 6000. Probabil ca niste grane cazute intr-un vas cu apa au fermentat si lichidul in care au fermentat a fost gustat de un om mai curios care a descoperit ca are un gust interesant si chiar iti da si o senzatie placuta de ameteala. Pentru ei asta era primul pas spre o intalnire de gradul III cu zeii. Vinul in mod cert a fost descoperit tot cam asa. Fructele lasate intr-un vas sau sucul lor cu ajutorul zaharurilor din ele intra intr-o faza de fermentatie care apoi duce spre aparitia unei bauturi pe care si azi o numim vin.
De la vita de vie care apare mentionata in Iran prima data si apoi in toate scrierile antice s-a ajuns la toate soiurile care astazi au dat nastere la o multime de tipuri de vin.
Vinul a fost atat de legat de om incat una din cele mai raspandite religii, crestinismul, a considerat vinul ca fiind sangele Mantuitorului, elementul central al credintei crestine.
Soiurile de struguri care au aparut au primit fiecare cate o mica poveste, o legenda despre cum s-au nascut.
Vinurile sunt albe sau rosii functie de strugurii folositi. Eu am preferat mereu vinurile rosii avand mai mult caracter, mai multa substanta. Totusi sunt si vinuri albe care merita toata lauda.
De exemplu am avut ocazia sa incerc Golden Muscat de la Crama Lechburg. Cand ai prieteni care se numesc Macedonia 21 ai ocazia sa gasesti si vinuri cu totul speciale.
Golden Muscat este un soi de strugure care face parte din una din cele mai vechi familii de struguri. Strugurii Muscat. Istoria spune ca acesti struguri au aparut cam pe la nii 3000-1000 inainte de Cristos. Oricum acesti struguri au fost raspanditi de greci si de romani, ei fiind descrisi in scrierile lui Pliniu cel Batran. Revenind la Golden Muscat (italienii ii mai spun si Muscat Galben) care este un soi foarte aromat cum de altfel este si vinul m-am gandit ce se poate face cu aceasta explozie de fructe si primul gand a fost merge perfect pentru un desert pe care nu l-am incercat pana acum.
Combinatia vin si desert este ceva mai putin obisnuita dar cum exista retete de desert in care exista rom, lichior sau votca sigur exista si desert in care vinul este elementul principal.
Dupa o scurta cautare am gasit o idee cu adevarat interesanta si as putea spune chiar spectaculoasa.
Ce a iesit am numit “Jeleu de Golden Muscat cu compote de capsuni”

0 comments on “Despre vin si desert asa cum nu ati mai citit pana acumAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield