banana_bread_fara_gluten

Banana bread … fara gluten

Jump to recipe

Banana bread fara gluten este ultima traznaie care mi-a trecut prin cap fiindca daca banana bread este cea mai folosita reteta atunci sa fie și fara gluten.

Totul a pornit de la o discutie pe Facebook cu Carmen Georgescu, care cauta o reteta de banana bread facuta cu faina de migdale, banana bread fara gluten. Cum pe mine ma stimuleaza sa incerc tot felul de combinatii și cum ma și gandeam la o asemenea combinatie i-am spus ca ne gandim la acelasi lucru și ca poate va iesi ceva din ce am de gand sa fac.

Nu sunt mare amator sa sustin idea produselor fara gluten fiindca de la o necesitate pentru o serie de oameni care au o problema genetica și dezvolta o maladie autoimuna sau cei care sufera de sindromul intestinului iritabil și unde lipsa glutenului este impusa de situatia de sanatate, s-a ajuns la o moda prost inteleasa care printre altele nu face decat sa creasca sensibilitatea la gluten. 

Daca organismul nu primeste un anume produs, cum este glutenul, el nu mai creeaza enzima necesara pentru descompunerea acelui compus și aduce organismul la stadiul în care dezvolta o sensibilitate la gluten. Pentru aceste cazuri, pentru aducerea la o viata normala, în care sa poata digera glutenul este nevoie de o prioada lunga de timp de exercitiu, introducand progresiv cantitati din ce în ce mai mari de gluten pana la un nivel normal de aport zilnic astfel incat organismul sa revina la normal.

Dar sa trecem de la partea medicala care este importanta, dar ataaaat de plictisitoare, la partea mai captivanta a incercarilor de retete.

Cum orice chimist este interesat sa incerce tehnici noi de lucru sau retete noi, mai stranii sau care cer mai multa imaginatie, am zis hai sa vad cum se va comporta un amestec fara gluten din care vrei sa scoti ceva care sa semene cu un chec. 

Glutenul este proteina care leaga, paine, prajiturile, cojile de tarta și tot ce inseamna patiserie pe baza de faina. Atunci cand lipseste de multe ori obtii ceva care se faramiteaza, fara consistenta și care clar are nevoie de ceva care suplineasca lipsa glutenului.

Am citit mai multe retete clasice și am ales ceva pe baza de iaurt și pentur ca imi place ciocolata am hotarat sa aibe și ciocolata. Fiind vorba de ceva fara gluten ca inlocuitor de faina am ales faiana de migdale și adaugand și unt topit am reusit sa obtin o banana bread fara gluten dar cu un continut umed, crusta crocanta și multa ciocolata.

Pentru a face și mai interesanta combinatia am adaugat niste bucati de para care s-au combinat perfect cu ciocolata și migdalele.

Pentru ca am folosit zahar muscovado și fructe nu o pot considera ca este un produs keto dar daca vreti puteti face un chec simplu fara banane sau pere și cu green sugar și atunci veti avea nu doar o banana bread fara gluten dar va fi o prajitura buna pentru dieta ketogenica.

Dar sa va spun reteta, pentru ca de fapt, pentru asta ati citit tot ce m-am straduit sa scriu aici.

0 comments on “Banana bread … fara glutenAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield