Shankalas

Shankalas, Shenkeles sau “coapse de femei”

Shankalas sau Shenkeles sunt doua denumiri in dialect Alsacian pentru ceea ce francezii numesc “cuisse des femmes” sau tradus “coapse de femei”.  Un fel de prajituri specifice pentru Craciun sau Mardi Gras.

Shankalas aka Shenkeles sunt prajituri care sunt pregatite in special de Mardi Gras si mai putin de Craciun fiindca sunt legate cumva de exuberanta zilelor de carnaval. Mardi Gras care la noi are corespondent Lasata Secului este sarbatoarea care are asociat carnavalul in lumea catolica. Nu are loc o procesiune religioasa, nu se face o slujba speciala dar toata lumea petrece in idea ca vor urma zilele de post inainte de Paste. 

Istoric vorbind se pare ca Mardis Gras este adaptarea crestina a Saturnaliilor din epoca Romana cand sclavii deveneu oameni liberi si puteau face ce doreau timp de o zi. Este sarbatoarea pentru care Lupercaliile si Bacantele au servit drept sursa de inspiratie si au dat nastere in sec XI unui carnaval in care oricine se putea masca si face cam ce ii trecea prin cap.

In lumea de azi cele mai cunoscute carnavaluri sunt Carnavalul de la Venetia, Carnavalul de la Rio si cel din New Orleans. In Europa sunt si alte orase cum este Koln, Berlin sau Binche in Belgia  unde sunt carnavaluri recunoscute in toata lumea.

Dar totusi sa revenim la “coapsele de femeie”, shankalas. Pentru a face aceste prajiturici, rude cu faimoasele beignets, vom avea nevoie de faina de migdale sau alune, si pentru aroma niste lichior de cirese, Kirsch, sau coaja de lamaie/portocala. Dupa ce sunt trecute prin baia de ulei fierbinte sunt pudrate cu zahar pudra in care este amestecata si scortisoara.

Shankalas Ingrediente

Ingrediente:

  • 500g faina de grau
  • 125 g faina de migdale
  • 100 g unt topit
  • 250g zahar
  • 4 oua free range
  • 2 paharele de lichior de cirese (eu am folosit tuica de prune)
  • baie de ulei pentru prajit
  • zahar pudra si scortisoara

 

Se topeste untul.

Intr-un vas se amesteca zaharul cu faina de migdale si oualele. Se omogenizeaza bine si apoi se adauga faina de grau. Se formeaza o bila de aluat care se lasa la frigider pentru 30 de minute.

Aceasta etapa este cea mai “dificila”. Din aluatul scos din frigider se vor lua bucati cam cat jumatate de lingura si se formeaza o biluta elipsoidala. Mijlocul mai bombat si capetele mai subtiri. Cel mai simplu este sa o rulati pe o suprafata plata cu degetul aratator si cu cel inelar pe capetele mai subtiri. Degetul mijlociu nu va face decat sa ajute forma bombata de mijloc.

Odata formate bucatile de aluat se pun in baia de ulei incins si se prajesc pana capata o culoare aurie. Shankalas se scot pe un servet de hartie pentru a indeparta excesul de ulei si apoi se tavalesc prin zahar pudra si scortisoara.

O Lasata secului dulce va doresc.

0 comments on “Shankalas, Shenkeles sau “coapse de femei”Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield