Banana bread este cea mai cautata reteta in SUA

Banana bread este una din cele mai simple si mai gustoase retete din cate am intalnit. Versatila, usor de preparat cu textura usoara si umeda si aroma de banane care invaluie totul este prajitura rapida si de efect pentru orice ocazie.

Pregatind pana acum cam de patru ori acesta prajitura m-am gandit sa aflu de unde provine sau cine a fost cel care s-a gandit sa  faca pentru prima data banana bread. Aici istoria este putin amestecata. Sunt autori care spun ca a fost creat aceasta reteta pentru a promova nou aparutul praf de copt, undeva prin anii 30. Altii spun ca in aceeasi perioada, a Marii Crize, gospodinele nu isi mai permiteau sa arunce mancare si pentru a folosi chiar si cele mai coapte banane au descoperit ca pot fi folosite chiar si cele mai moi dintre ele in aceasta reteta.

Incepand cu anii 1800 bananele erau aduse in SUA cu vase care veneau din Africa si mai apoi din America de sud. Fiindca in perioada aceea sansele de a aduce aceste fructe atat de perisabile  in SUA erau reduse si fiinca nu ajungeau mari cantitati in general erau consumate ca atare. Dupa ce au fost inventate sistemele de refrigerare cantitatile au crescut si bananele au devenit cel mai consumat fruct din SUA si pare ca si in cea mai mare parte din lume.

In perioada Marii Crize, in anii 30 a aparut prima reteta pentru banana bread fiind considerata una din retetele pentru paine rapida, fara crestere. A fost publicata in Better Homes and Gardens si era destul de aspra textura deoarece continea fulgi de ovaz si alte ingredinte de umplutura destul de ieftine. In anii 40 se schimba compozitia si se pune accent pe economie. Se foloseste un singur ou si lapte batut si nu mai sunt adaugate mirodenii.

Incepand  cu anii 50 lucrurile evolueaza si apar din ce in ce mai  multe retete in care sunt combinate toate variantele de ingrediente (vanilie, portocale, lamaie, nuci de tot felul, seminte.

Am cautat varianta de banana bread care sa fie pufoasa dar sa isi pastreze si textura umeda si sa poata sa includa si fructe de padure si nuci. Varianta pe care am reusit de data asta cred ca este cea mai buna din ce am incercat pana acum.

Ingrediente:

  • 200 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita Garam Masala
  • ½ lingurita sare
  • 170 g zahar brut din trestie de zahar
  • 2 oua marime medie
  • 110 g ulei vegetal (½ cana)
  • 3-4 banane marime medie sfaramate (puree)
  • 2 linguri smantana (aprox 30 g)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • ½ cana nuci pecan tocate grosier
  • 2 linguri coacaze negre dezghetate
  • 1 lamaie Meyer (3 felii + coaja rasa)

Se  cern intr-un vas faina, praful de copt, Garam Masala, sare.

Oualele impreuna cu zaharul se bat pana se schimba culoarea si se obtine un amestec omogen, aerat. Cam 10 minute la putere mare.

Se toarna uleiul fir, apoi se adauga bananele puree, smantana, vanilia, coaja de lamaie

Cu atentie se adauga componentele uscate in componentele lichide. Se amesteca cu grija nu prea mult timp. Apoi se incorporeaza nucile si coacazele.

Amestecul se toarna intr-o forma de copt pentru chec si se baga la cuptor pentru cam o ora la 180C. Se verifica cu scobitoarea momentul in care banana bread e coapta.

0 comments on “Banana bread este cea mai cautata reteta in SUAAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield