Fursecuri cu unt brun? E pentru prima oara ca aud de aceasta combinatie dar gustul beurre noisette este cu totul special si am incredere in Ottolenghi.
De ce am ales fursecuri cu unt brun si ciocolata alba la care mai adaug si gutui? In primul rand fiindca imi plac combinatiile stranii si complexe, in al doilea rand fiindca am plecat de la o reteta prezentata de Chef Ottolenghi si apoi fiindca ciocolata alba se potriveste perfect cu cardamom, unt brun si gutui.
Ottolenghi este, imi aduc aminte ca am mai spus asta, unul din primii chefi care m-a inspirat. Am inceput destul de devreme sa ii reproduc unele retete simple dar cu gust minunat. Probabil ca si faptul ca l-am vazut implicat in actiuni sociale cum ar fi “Cooking for Syria” m-a facut sa ma intereseze retetele sale.
Aceste fursecuri cu unt brun sunt varianta perfecta pentru Craciun. Cand le faci iti parfumezi casa de zici ca este atelierul elfilor. Gustul lor este o simfonie de arome cu care sigur ii dai pe spate pe toti. Daca maica-mea a zis ca sunt bune atunci insemana ca sunt perfecte.
Pentru unii poate fi ciudata introducerea de fructe crude in amestec dar gutuile prin aroma lor si prin aciditate fac ca intregul amestec sa se lege si dau acel ceva care fac aceste fursecuri speciale. Reteta originala avea in compozitie pere dar cum nu aveam pere in ziua aia am zis ca gutuile vor fi un inlocuitor la fel de bun.
Un lucru este important si vreau sa il subliniez – exista o perioada de pastrat la rece la aluatului. Este foarte important sa nu treci peste aceasta etapa fiindca este modalitate prin care lasi glutenul sa lucreze si el si asa vei avea niste fursecuri crocante la exterior si cumva gumoase la interior. Visul oricarui iubitor de fursecuri.
Pentru mine aceste fursecuri cu unt brun, gutui, cicolata alba si cardamom au dat semnalul sarbatorilor de iarna. Sigur vor fi reluate pentru Craciun.
Dar sa trecem la problema.
Ingredients
- 250g unt
- 335g faina
- 7 pastai cu seminte de cardamom verde
- 5g praf de copt
- 2g sare
- 3g fulgi de sare
- 200g zahar brun
- 100g zahar alb
- 1 ou intreg + un galbenus
- 7g coaja de lamaie sau lime
- 200g ciocolata alba
- 200g gutui taiate in bucati mici 5mm
Instructions
- In primul rand ar trebui sa fie facut untul brun, folosind 150g de grame din cantitatea de unt totala. Eu am zis ca ii pot spune asa fiindca daca il traduci din engleza asa ar trebui sa sune. Beurre noisette suna bine dar nu il poti traduce sa sune bine. Totusi francezii sunt cei care l-au inventat si tot ei sunt cei care l-au facut renumit. Varianta simpla este sa pui untul intr-o cratita pe foc mediu si sa fii atent cum se schimba fiindca trasformarea este destul de brusca si trebuie sa ai un nivel al focului care sa permita controlul procesului. Este de preferat sa nu il arzi fiindca untul nu este chiar cel mai ieftin ingredient. Dupa ce l-ai obtinut il lasi sa se odihneasca, la rece. Sa ajunga sa se intareasca totusi pana il vei folosi.
- Mai trebuie sa ai sau sa cumperi niste pastai, sa le zicem, de cardamom. Eu am avut niste cardamom verde pe care l-am folosit scotand semintele din teci si punandu-le in mojar. Trebuie sa le faci praf semintele alea fiindca asa isi elibereaza aroma aia formidabila. Poti folosi si cardamom deja macinat dar nu mai are atata forta si nici nu faci macar un minim de efort folosind mojarul.
- Apoi faina, praful de copt, si caradamomul se trec prin sita si se adauga sarea. Se pun separat intr-un vas.
- Untul brun solidificat se amesteca cu unt normal ramas (100g), moale, la temperatura camerei, intr-un vas al unui mixer cu paleta. Viteza trebuie sa fie mai spre mediu si nici nu ar fi ok sa lasi sa se agite mai mult de 2 minute fiindca nu trebuie sa fie prea aerat. Adaugi apoi oul intreg si galbenusul si omogenizezi, dar nici asta chiar perfect. Apoi adaugi componentele uscate pe care le-ai trecut prin sita. Amesteci dar iar nu chiar perfect. Pot fi cateva bucatele de faina ramase neomogenizate. Apoi adaugi ciocolata alba taiata cubulete mici si gutuile taiate si ele tot cubulete mici. Amesteci pana se incorporeaza totul.
- Cu ajutorul unei linguri pentru inghetata sau chiar si cu mana se fac bile de aproximativ 40-50 g, aproape 25 de bucati se pot obtine, care se pun pe o tava, se acopera cu film alimentar si se baga la rece pentru 2 ore.
- De la rece se scot si se pun pe o tava pentru cuptor, pe hartie de copt, la distanta de cam 5 cm intre bile. Se baga in cuptorul incalzit la 180C (170C daca e cu convectie) pentru cam 15 min. Se scot cand se va observa marginea colorata putin spre brun. Daca se doresc mai crocante se mai pot tine cam 2 minute in plus. Dupa cateva minute se iau de pe tava si se pun pe o grila pentru a se raci complet.
Nu stiu daca am inteles bine in ce priveste untul brun . Daca acesta se amesteca cu unt normal atunci proportia intre ele este 1:1(125g pentru fiecare dintre ele ) ?
Probabil nu am fost eu destul de clar in explicatii. Se foloseste 150 de grame de unt pentru a face unt brun si 100 de grame sunt cele care raman si vor fi amestecate cu untul brun rece. Raportul este 3:2 unt brun:unt.
Am explicat si in text. Multumesc