Madeleine este forma frantuzita pentru desertul care la noi se gaseste sub numele de madlene.
Prajiturelele au si o istorie asa cum fiecare desert frantuzesc are. Undeva prin 1755, in Commercy, regiunea Meuse, ducele de Lorena se hotaraste sa dea o petrecere si, cum se intampla si in zilele noastre, intendentul s-a certat cu bucatarul. Au facut ei ceva pentru masa dar prajituri nu aveau si o tanara din zona, angajata sa ii tina locul bucatarului, propune sa faca o mica prajitura a carei reteta o avea de la bunica ei. Numele tinerei era Madeleine Paulmier si ducele a fost atat incantat de prajitura incat i-a dat numele fetei. De atunci Commercy a devenit capitala madeleine-lor.
O alta poveste este aceea in care o alta Madeleine facea niste prajiturele pe care le cocea in cochilii de scoici Saint-Jaques si apoi le oferea pelegrinilor care mergeau spre Saint Jaques de Compostelle.
Cel care a facut madeleine-le sa fie faimoase in intreaga lume este Proust, in “A la recherche du temps perdu “ descrie momentul in care o bucata de prajitura il face sa isi aduca aminte de intreaga sa copilarie. In urma acestui pasaj a ramas si expresia “madeleine de Proust” care se refera la faptul ca un mic amanunt poate sa declanseze amintiri din copilarie.
Fiind unul dintre deserturile nationale in Franta nu se putea sa nu fie produs in mai multe locuri, case de productie. In total sunt 7 mai importante: madeleine de la Cloche d’Or, varianta originala, de Liverdun, produsa de familia Chenel incepand cu secolul XX, Jannette, produsa incepand cu 1850 de Biscuiterie Jannette in Caen, madeleine Bijou, produsa de casa Bijou incepand cu 1845 in zona Limoges, madeleine Bebe, produsa de pe la 1870 de o casa concurenta tot in zona Limoges, de Stenay, produsa in Stenay de casa Baumax si Saint Michelle, singura varianta industriala, marca cea mai vanduta in Franta.
Pentru mine este desertul ideal in diminetile dupa masa de Craciun sau Revelion in care imi doresc sa fiu doar cu cafeau si in care imi doresc ceva aromat si bun: Madeleines cu dovleac aromat cu Garam Masala trase in ciocolata alba sau neagra.
Daca va suna interesant pot sa va zic ca este si simplu de facut.
Ingredients
- 120 g de dovleac puree
- 80 g unt topit de preferat sa fie brun
- 14g miere
- 100g faina
- 3g praf de copt
- 80g zahar
- 6 patratele ciocolata neagra
- 6 patratele ciocolata alba
Instructions
- In primul rand puneti dovleacul la copt. Il pudrati cu niste Garam Masala si il bagati taiat cuburi la cuptor. Cand se inmoaie si intreaga casa miroase de parca v-ati mutat in India atunci sigur e gata. E bine sa puneti mai mult fiindca ce ramane puteti sa il folositi pentru o minunata supa crema de dovleac cu Garam Masala si seminte de dovleac prajite si sarate.
- Luati cam 120 g de dovleac copt aromat si il faceti puree. Puteti folosi chiar si o furculita. Peste acest puree se toarna untul topit, cam 80 g si apoi puneti 14g miere.
- Separat cerneti 100g de faina impreuna cu 3g praf de copt la care adaugati si 80g zahar.
- Peste componenetele uscate adaugati cele umede, dovleacul cu unt topit si miere. Amestecati pana se omogenizeaza si se formeaza un aluat moale si lucios. Lasati aluatul in bolul de lucru dar ii puneti o folie de plastic alimentar peste el si lasati minim doua ore la frigider. (Eu am lasat peste noapte).Este foarte important sa lasati amestecul sa stea la frigider. Daca aluatul nu este rece nu se formeaza cocoasa caracteristica.
- Luati dupa asta forme de madeleines si le umpleti cu aproximativ o lingura de aluat pe fiecare fara sa intindeti aluatul sau sa il chinuiti in orice fel. Doar il puneti si bagati la cuptorul incins la 200 C formele de madeleines. Imediat reduceti la 180 C temperatura si lasati 5 minute sa se coaca. Verificati daca sunt usor maronii pe margini, daca nu, mai lasati inca 5 minute. In a doua etapa urmariti coacerea fiindca se ard foarte usor. De data aceasta sigur vor fi coapte.
- Se pot scoate din forme, formele se curata si se adauga o tableta de ciocolata, dupa preferinte alba sau neagra. In forma se pun madeleine-le peste ciocolata si se baga in cuptorul care inca este cald. Dupa cam 5 minute ciocolata topita imbraca o parte din madeleline si se pot scoate si pune la frigider pentru cateva ore.
- Sunt minunate alaturi de cafea si va parfumeaza si intreaga casa.
0 comments on “Madeleine cu dovleac, istorie si reteta”Add yours →