madeleine

Madeleine cu dovleac, istorie si reteta

Madeleine este forma frantuzita pentru desertul care la noi se gaseste sub numele de madlene.

Prajiturelele au si o istorie asa cum fiecare desert frantuzesc are.  Undeva prin 1755, in Commercy, regiunea Meuse, ducele de Lorena se hotaraste sa dea o petrecere si, cum se intampla si in zilele noastre, intendentul s-a certat cu bucatarul. Au facut ei ceva pentru masa dar prajituri nu aveau si o tanara din zona, angajata sa ii tina locul bucatarului, propune sa faca o mica prajitura a carei reteta o avea de la bunica ei. Numele tinerei era Madeleine Paulmier si ducele a fost atat incantat de prajitura incat i-a dat numele fetei. De atunci Commercy a devenit capitala madeleine-lor.

O alta poveste este aceea in care o alta Madeleine facea niste prajiturele pe care le cocea in cochilii de scoici Saint-Jaques  si apoi le oferea pelegrinilor care mergeau spre Saint Jaques de Compostelle.

Cel care a facut madeleine-le sa fie faimoase in intreaga lume este Proust, in “A la recherche du temps perdu “ descrie momentul in care o bucata de prajitura il face sa isi aduca aminte de intreaga sa copilarie. In urma acestui pasaj a ramas si expresia “madeleine de Proust” care se refera la faptul ca un mic amanunt poate sa declanseze amintiri din copilarie.

Fiind unul dintre deserturile nationale in Franta nu se putea sa nu fie produs in mai multe locuri, case de productie. In total sunt 7 mai importante: madeleine de la Cloche d’Or, varianta originala,  de Liverdun, produsa de familia Chenel incepand cu secolul XX,  Jannette, produsa incepand cu 1850 de Biscuiterie Jannette in Caen, madeleine Bijou, produsa de casa Bijou incepand cu 1845 in zona Limoges, madeleine Bebe, produsa de pe la 1870 de o casa concurenta tot in zona Limoges,  de Stenay, produsa in Stenay de casa Baumax si  Saint Michelle, singura varianta industriala, marca cea mai vanduta in Franta.

Pentru mine este desertul ideal in diminetile dupa masa de  Craciun sau Revelion in care imi doresc sa fiu doar cu cafeau si in care imi doresc ceva aromat si bun:  Madeleines cu dovleac aromat cu Garam Masala trase in ciocolata alba sau neagra.

Daca va suna interesant pot sa va zic ca este si simplu de facut.

0 comments on “Madeleine cu dovleac, istorie si retetaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield