Cum am ajuns eu sa ma intalnesc cu d-na Tarte Flambee este simplu. Am castigat un voucher de participare la cursurile Artisan Cooking Classes.
Pentru mine amator de tarte numele a sunat perfect. Ma si gandeam tarta si flambata fac ravagii cu ea. Numai ca realitatea a fost alta. Tarte Flambee este ceva ce strabunicile strabunicelor alsaciene faceau cand ii era foame strabunicului strabunicilor alsacieni si care a ajuns pana in vremurile noastre.
Exista are chiar si o carte numita “Eloge de la Tarte Flambee”, aparuta sub indrumarea lui Raymond Matzen, si in carte este mentionat ca este unul din preparatele cele mai legate de cultura celtico-romanica-germanica care s-a dezvoltat pe teritoriul actualei Alsacia. Cam acum 3000 de ani aparea un fel tarta coapta pe placi de argila pe care se punea ceapa salbatica taiata si sare si care mai apoi a devenit actuala Ziwwelküeche, tarta cu ceapa, un fel de sora mai mica a Tarte Flambee care are si un nume germanic Flammekueche.
Prin Evul Mediu aceasta tarta a devenit o mancare foarte obisnuita pentru familiile de tarani si chiar mici burghezi. A avut o perioada in care interesul a scazut dar dupa al doilea razboi mondial a revenit si si-a luat locul de preparat traditional alsacian.
Am avut de curand o discutie despre reteta originala si cat de mult seamana sa difera de pizza. Mi s-a spus ca diferenta ar fi ca aluatul din care se face crusta nu are drojdie. Daniel Wendorf, de la Artisan Cooking Classes, la workshop a prezentat o reteta cu drojdie. Pe site la recette-alsace.fr am tot o reteta cu drojdie. Pe You Tube reteta de la Kochschule spune ca pune Heffe (drojdie). Iar pe blogul The Bread She Bakes este o discutie despre reteta in care prietenul ei german Felix spune ca diferenta intre pizza si “pizza alsaciana” este doar faptul ca baza la pizza este sosul de rosii si la Flammkeuchen baza este smantana peste care adaugi branza rondele de ceapa si speck.
Eu fiindca mereu fac altfel lucrurile am combinat ceva ce ii va face pe puristi sa imi ia gatul si am pus peste smantana bucati de Camembert, putina mozzarela si felii de chorizo. A iesit cumva o pizza flambee dar foarte buna.
Ingredients
Crusta:
- 300g faina
- 7g drojdie
- 150ml apa
- 50ml lapte
- 5g sare
Umplutura:
- 250g smantana
- 150g Camembert
- 150g Mozzarella
- 60-70 Chorizo
- putina nucsoara rasa
Instructions
- Pentru crusta am facut cumva cam acelasi lucru pe care il fac cu painea. Aproape. Am topit drojdia in amestecul de lapte si apa incalzit usor. Dupa cateva minute se vede cum drojdia se activeaza fiindca apar bule la suprafata amestecului. Adaug amestecul cu drojdie peste faina cernuta cu sarea intr-un vas si cu un mixer static caruia i-am pus carligul pentru paine incep si amestec. Dupa cam zece minute aluatul este bun de lucru dar pana sa te apuci sa pui ce vrei pe el (daca esti traditionalis ceapa si speck) il lasi cam o ora sa creasca sau macar pana isi dubleaza volumul
- Cantitatea de aluat se imparte in patru bucati egale. Merita folosit cantarul pentru asta. Fiecare bucata este intinsa asa cam cum se intinde foaia de pizza. In general pentru flammkeuchen forma este ovala sau patrata. Daca ai gresit si aluatul are ceva elasticitate mai mare te cam lupti cu el fiindca are tendinta sa se stranga. Eu asa am patit. Dar cum cel mai incapatant invinge am reusit sa fac niste forme frumoase ovale cat sa intre in tava si am tras un strat de smantana peste aluat. Intinsa cu simt de raspundere si pudrata cu putina nucsoara pe care o razi proaspata (nu lua gata rasa fiindca lemnul nu miroase a nucsoara). Apoi te joci si pui bucatele din branza pe care o ai si mai arunci si niste felii subtiri de chorizo peste si te apuci sa bagi tarta la cuptor.
- Aici o smecherie foarte importanta. In mod normaal ti-ar trebui un foc peste care sa pui o placa de piatra si pe asta sa coci tarta dar cum la noi in casa cuptorul nu prea are placi de piatra in el poti sa te apuci sa incalzesti tava pe care o ai in dotare. O duci la maxim cu temperatura si vii cu aluatul garnisit cu tot ce trebui in hartie de copt si il pui pe tava fierbinte. Ai inchis cuptorul si in 10 - 15 minute ai o bunaciune de tarte flambee. Iti ies patru bucati sa ajunga la patru oameni normali sau doi mai ca mine.
0 comments on “Tarte flambee sau Flammekueche?”Add yours →