tarte flambee

Tarte flambee sau Flammekueche?

Jump to recipe

Cum am ajuns eu sa ma intalnesc cu d-na Tarte Flambee este simplu. Am castigat un voucher de participare la cursurile Artisan Cooking Classes.

Pentru mine amator de tarte numele a sunat perfect. Ma si gandeam tarta si flambata fac ravagii cu ea. Numai ca realitatea a fost alta. Tarte Flambee este ceva ce strabunicile strabunicelor alsaciene faceau cand ii era foame strabunicului strabunicilor alsacieni si care a ajuns pana in vremurile noastre.

Exista are chiar si o carte numita “Eloge de la Tarte Flambee”, aparuta sub indrumarea lui Raymond Matzen, si in carte este mentionat ca este unul din preparatele cele mai legate de cultura celtico-romanica-germanica care s-a dezvoltat pe teritoriul actualei Alsacia. Cam acum 3000 de ani aparea un fel tarta coapta pe placi de argila pe care se punea ceapa salbatica taiata si sare si care mai apoi a devenit actuala Ziwwelküeche, tarta cu ceapa, un fel de sora mai mica a Tarte Flambee care are si un nume germanic Flammekueche.

Prin Evul Mediu aceasta tarta a devenit o mancare foarte obisnuita pentru familiile de tarani si chiar mici burghezi. A avut o perioada in care interesul a scazut dar dupa al doilea razboi  mondial a revenit si si-a luat locul de preparat traditional alsacian.

Am avut de curand o discutie despre reteta originala si cat de mult seamana sa difera de pizza. Mi s-a spus ca diferenta ar fi ca aluatul din care se face crusta nu are drojdie. Daniel Wendorf, de la Artisan Cooking Classes, la workshop a prezentat o reteta cu drojdie. Pe site la recette-alsace.fr am tot o reteta cu drojdie. Pe You Tube reteta de la Kochschule spune ca pune Heffe (drojdie). Iar pe blogul The Bread She Bakes este o discutie despre reteta in care prietenul ei german Felix spune ca diferenta intre pizza si “pizza alsaciana” este doar faptul ca baza la pizza este sosul de rosii si la Flammkeuchen baza este smantana peste care adaugi branza rondele de ceapa si speck.

Eu fiindca mereu fac altfel lucrurile am combinat ceva ce ii va face pe puristi sa imi ia gatul si am pus peste smantana  bucati de Camembert, putina mozzarela si felii de chorizo. A iesit cumva o pizza flambee dar foarte buna.

0 comments on “Tarte flambee sau Flammekueche?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield